Egymásnak ugrott a két liberális kispárt

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Fodor Gábor pártja „nem ellenzéki, hanem az önkényuralom csatlósa” – mondta Bokros Lajos. Fodor perel.


Szégyenteljes, amit Bokros Lajos mondott, nyilvánvaló, hogy a Liberális Párt jobbról és balról is kapja a pofonokat, mert a saját útját járja – mondta Fodor Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Liberálisok elnöke szerint Orbán Viktor a liberálisok ellen harcol, ezért építette fel az illiberális demokráciát, de a szégyenteljes támadások baloldalról is érkeznek. A politikus elmondta: Bokros Lajos hazugságokat állít, éppen ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket is ellene, ez végtelenül szomorú, mert nem azzal kellene foglalkozni, hogy hogyan árulózzák egymást az ellenzéki pártok, inkább az országgal kellene törődni.


Bokros Lajos, a Modern Magyarországért elnöke Facebook-bejegyzésben szállt vitába korábban Fodorral. Bokros szerint „a Magyar Liberális Párt azért került ki a formálódó együttműködésből, mert lehet, hogy demokratikus, de bizonyosan nem ellenzéki párt”. Kijelentését azzal indokolta, hogy „Fodor Gábor pártja a Fidesz teremtménye. ... a Fidesz támogatásával pénzelik. ... nem ellenzéki párt, hanem az önkényuralom csatlósa. Része az önkényuralmi rendszernek. Pártod a százötven éves hagyományokkal bíró magyarországi liberalizmus szégyene. Ennek árnyéka sajnos ránk, valódi ellenzéki pártokra is átokként vetül.”


Fodor Gábor erre reagálva közölte: Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos sértettek, de a durcásságot félre kellene tenni. „Gyurcsány Ferenc nagyon szerette volna 2014-ben, hogy legyen önálló frakciója a Demokratikus Koalíciónak, de én azt választottam, hogy önálló liberális pártot építek” – fogalmazott. Fodor Gábor kijelentette: ő nincs megsértődve, csak egyszerűen szégyennek tartja, hogy ugyanazt csinálják a baloldali pártok, mint amit a Fidesz csinál a Jobbikkal szemben.

A Liberálisok elnöke hangsúlyozta: Bokros Lajos pedig azért neheztel, mert vele szemben indult a főpolgármesteri posztért Bodnár Zoltán, de az fel sem merült, hogy ő visszalépjen a MOMA elnökének a javára. A politikus elmondta: 2014 őszén azt gondolta, hogy Budapesten meg lehet verni a Fideszt, de a közös jelölt állítása nem sikerült, ezért állítottak önálló jelöltet. Hozzátette: Bodnár egyébként előbb volt jelölt, mint Bokros Lajos, de nyilvánvaló volt, hogy ő is esélytelen.

A baloldali ellenzéknek az előzetes felmérések alapján többsége volt, meg lehetett volna nyerni Budapestet – magyarázta. Fodor Gábor szerint azt is ki kell kérniük maguknak, hogy leszólják azt a 60 ezer embert, akik igennel szavaztak a népszavazáson, mert ők voltak a legbátrabbak, ők álltak ki igazán át az Európai Unió mellett. A Liberálisok elnöke elmondta: az ellenzéki pártok csak frakciót akarnak alakítani az új parlamentben, nem pedig legyőzni az Orbán-kormányt 2018-ban.

A politikus kijelentette: ő kilépett 1993-ban a Fideszből, és visszaadta a mandátumát, azóta harcol velük, éppen ezért nem lehet rá azt mondani, hogy elvtelen lenne. Hozzátette: ha azt kívánja az ellenzéki siker, hogy működjenek együtt a gyalázkodó ellenzéki pártokkal, akkor azt még ezek után is meg fogják tenni. Egy vezetési válság van az ellenzék oldalán, ezzel kell kezdeni, minden más addig pótcselekvés – vélekedett.