Egymásnak estek az emberek miskolci élelmiszerosztáson

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Szinte megrohamozták és kifosztották a nélkülöző miskolciak azt a standot, ahol a Városháza téren több száz adag tartósélelmiszer-csomagot gyűjtöttek össze civilek.


6-700 csomag

Volt, akinek több jutott, más egyórás sorban állás és tízperces közelharc után egy csomagot se tudott hazavinni – jelentette a helyszínről az Origo.

A hírportál szerint ott kezdődtek a bajok, hogy a szervezők először sorszámot akartak osztani, de ez kivitelezhetetlen lett, mert az emberek nem akartak sorban állni. Ennek az lett a vége, hogy a délután három órás kezdéskor az asztalokhoz zúduló emberek közül többen egymásnak adták hátra a csomagokat, illetve megkerülték a standot, és hátulról is vittek el élelmiszert.

A Népszava beszámolója szerint a Gyermekétkeztetési Alapítvány:

  • 500 kiló lisztet,
  • 500 kiló rizst, cukrot,
  • 1000 kiló babot, lencsét, sárgaborsót,
  • 1000-1000 darab húskonzervet, készételt,
  • 55 karton csokitojást,
  • 5 karton húsvéti csokinyulat vitt a városba.
Ebből és a helyiek adományaiból önkéntesekkel együtt 600-700 csomagot állítottak össze.Üres kézzel távoztak

Az alapítvány munkatársa, Király Gábor arról beszélt: tülekedés, tumultuózus jelenetek voltak, és a végén sokan, mintegy 150-en üres kézzel távoztak.

Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van csoport tagja elmondta, az akciót bejelentették a rendőrségen és a helyszínen voltak a TASZ munkatársai is, ennek ellenére a csomagokért néhányan összeverekedtek.

Azok közül, akiknek jutott élelmiszercsomag, egy nő azt mondta: ez akár két-három napig is elég lesz neki, a férjének és a gyerekének. Két hónapja veszítette el az állását, amikor a munkahelyét felszámolták. Azóta minden lehetőséget megragad, hogy élelmiszerhez jusson a család.Kriza: ez médiahecc!

A karitatív élelmiszerosztást a „Miskolcnak Hangja Van” Facebook-csoport válasza volt Kriza Ákos fellépésére. A fideszes polgármester múlt héten nem engedélyezte a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, hogy májusban meleg ételt osszon rászorulóknak.


Kriza azt állította, Miskolcon nincs éhező gyerek, a település pedig a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni. Az alapítványtól azt kérte, válasszon más helyszínt, mert nem akarja, hogy egy ilyen akció miatt figyeljenek oda rájuk.

A polgármester ma közleményben magyarázta döntését. Eszerint a Gyermekétkeztetési Alapítvány azért kapott elutasító választ, mert valójában egy médiaakciót tervezett. Nem a rászorulók megsegítésén lett volna a hangsúly. „Azt kérték, hogy keressünk több száz gyermeket, akiket ők az Interneten folyamatos közvetítésen mutathatnak, miközben esznek. Ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Egy ilyen akció csupán médiahecc, az igazi karitatív szervezetek nem a sajtó kedvéért szerveznek ételosztást” – közölte.

Kriza azt is szóvá tette, milyen jótékonysági megmozdulás az, ahol a gyerek eszik, a szülő meg nézi. További kifogása volt, hogy az alapítvány helyett a városnak kellett volna megszervezni az ételosztást, gondoskodni helyszínről, a rendezvény biztosításáról, gyerekekről, önkéntesekről, helyi médiáról. „A miskolci gyermekétkeztetés kérdése nem egyetlen rendezvényen múlik!" – vonta le a következtetést Miskolc polgármestere.400 millió

A polgármester közlése szerint a miskolci önkormányzat

  • évente csaknem 400 millió forintot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére,
  • 3100 miskolci óvodásból rászorultság alapján 877 gyermek minden hétköznap háromszor részesül ingyen étkezésben, 463-an fele áron,
  • 6300 általános iskolásból 2502-en ehetnek minden hétköznap térítés nélkül, 1083-an 50 százalékos kedvezménnyel.
  • A középiskolásokkal együtt csaknem 5900 gyermeknek nap mint nap, ingyen, vagy fél áron adják az ennivalót.