Egymás után küldik a kormánytagokat Salgótarjánba

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Egy miniszter, egy államtitkár és a Fidesz egyik alelnöke is Salgótarjánba utazik a héten, hogy a kormánypárt jelöltje mellett kampányoljon. A Fidesz azért igyekszik nagy erőket mozgósítani, mert a vasárnapi időközi polgármester választáson meglehetősen szoros eredmény várható.


A Fidesz politikusai a következő napokban is folyamatosan járnak Salgótarjánba kampányolni. Információink szerint kedden Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, szerdán Czibere Károly, az Emmi szociális államtitkára, csütörtökön Seszták Miklós fejlesztési miniszter utazik a településre.

Egyelőre nem tudni, Orbán Viktor személyesen rész vesz-e a kampányban. A miniszterelnök sajtófőnöke megkeresésünkre azt írta: „a miniszterelnök sajtónyilvános programjairól kellő időben tájékoztatást adunk a kormany.hu oldalon”. Kósa Lajos frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján nem tudta megválaszolni a kérdésünket. Ezt azzal magyarázta, hogy a miniszterelnök programja folyamatosan változik, az is befolyásolja, hogy március elejére hozták a következő uniós csúcsot.

A Nógrád megyei városban február 28-án azért tartanak polgármester-választást, mert az előző polgármester, a 2014 októberében megválasztott szocialista Dóra Ottó tavaly meghalt. Az MSZP Fekete Zsoltot, a város alpolgármesterét indítja, mögé a DK és a Munkáspárt is felsorakozott. A Fidesz Simon Tibor volt iskolaigazgatót, a Klik köznevelési főosztályvezetőjét indítja jelöltként.

Meglehetősen szoros választás várható. A Republikon Intézet február 12-én ismertetett felmérése szerint a baloldali jelöltet a megkérdezettek 26 százaléka, a Fideszét 24 százalék támogatja. Nem számít esélyesnek sem a jobbikos Hulitka István, sem a munkáspárti Thürmer Gyula, előbbinek 4, utóbbinak 3 százalékos a támogatottsága. Igaz, a megkérdezettek 30 százaléka még nem tudta, kire szavazzon.

Így nem csoda, hogy a Fidesz intenzíven kampányolni kezdett. Az elmúlt hetekben az NGM és a BM államtitkárai mellett Kósa Lajos, Semjén Zsolt, Varga Mihály és Kövér László is tartott sajtótájékoztatókat, lakossági fórumokat a településen.


Kövér László a Fidesz polgármester jelöltjével


A legnagyobb visszhangot a házelnök látogatása váltotta ki, Kövér többek között arról beszélt: “Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson.” A kormánypárti politikusok megszólalásaiban azt ismételték, hogy a kormány 2014-ben átvette a település adósságait, ezután a szocialista városvezetés 1,2 milliárdos hiányt halmozott fel.

Lukács Zoltán MSZP-s politikus szánalmasnak nevezte, hogy a kormánynak lassan minden tagja ellátogatott Salgótarjánba, de sem nekik, sem a jelöltjüknek nincs érdemi mondanivalója a város jövőjéről, problémáiról. "Annyi telik tőlük, hogy egymás kezébe adják a kilincset, és mindegyik megfenyegeti a salgótarjániakat azzal, hogy megfojtják a várost, ha nem a fideszes jelöltre szavaznak" - mondta.

A városban erős bázisa van a bal- és a jobboldalnak is. A szocialista Dóra Ottó 2014-ben 42,88 százalékot, a fideszes Székyné Sztrémi Melinda pedig 42,48 százalékot kapott. Kettejük között mindössze ötven szavazat volt a különbség. Négy évvel korábban Székyné nyert, akkor hét százalékot vert rá Dóra Ottóra.