Egymás ellen harcolnak az ukrajnai szakadárok

Fotó: MTI/MTVA / Szergej Gric / MTI/MTVA / Szergej Gric

-

A luhanszki elnök szerint puccsot hajtottak végre ellene. Lehet, hogy Moszkva tisztogat a területen.


Mintegy kétszáz ismeretlen fegyveres szerdán megszállta a kelet-ukrajnai ún. Luhanszki Népköztársaság főügyészségének épületét. Több mint húsz személyt őrizetbe vettek, köztük a szakadár terület főügyészét. Később mindenkit elengedtek Szerhij Rahno főügyész kivételével.

Orosz lapok szerint a műveletet az LNR belügyminisztériumának és a másik szakadár terület, a Donyecki Népköztársaság különleges alakulatának tagjai hajtották végre.

Ihor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság vezetője feleségével, szövetségeseivel és testőreivel együtt hivatala alagsorába kényszerült vonulni. Korábban Plotnickij videoüzenetet tett közzé, amelyben biztosította a lakosságot, hogy nem hagyta el Luhanszkot. Szerinte egyértelműen puccsot hajtottak végre ellene Ihor Kornet, a menesztett belügyminiszter vezetésével.

Az utóbbi napokban komoly feszültség alakult ki a luhanszki szakadár terület politikai vezetése és fegyveres erői, főként Plotnickij és Kornet között. Nemcsak kettejük, hanem a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között is feszültség van. A két tábornak más-más orosz kurátorai vannak: míg Plotnickij támogatója a Kreml "szürke eminenciásának" nevezett Vlagyiszlav Szurkov elnöki tanácsadó, a fegyveres testületek mögött az orosz titkosszolgálat, az FSZB áll.

Az sem kizárt, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egyesítik a két kelet-ukrajnai szakadár területet, és ennek élén szívesebben látnák a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, és beáldoznák Plotnickijt. Nemrég Moszkva közölte, hogy az Iszlám Állam elleni szíriai hadjárat siker járt. Nem tartják kizártnak, hogy Oroszország ismét a kelet-ukrajnai térségre összpontosítja haderejét.

A konfliktus sújtotta Donyec-medencében tevékenykedő Ellenállás nevű ukrán Információs civil szervezet szerint a Luhanszk megyei Dolszanszkij határátkelőnél orosz oldalról több tucat Ural teherautóból és páncélozott járművekből álló konvoj lépett be Ukrajna területére.

Az EBESZ megfigyelői szerdán azt jelentették, hogy a Donyeck megyei Debalceve térségéből elindult Luhanszk felé egy katonai járművekből és néhány rendszám nélküli autóból álló konvoj. Azt nem tudni, hogy az orosz fegyveres erőkhöz tartoznak-e vagy a Zaharcsenko vezette donyecki szakadárokéi.

Plotnickij hétfőn döntött úgy, hogy meneszti Kornetet, a szakadár terület belügyminiszterét. Kornet azonban nem törődött bele a döntésbe, sőt cáfolta, hogy leváltották volna. Kedden ismeretlen, katonai jelzés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek – néhányan megkülönböztető jelzésként karjukra kötött fehér szalaggal – jelentek meg Luhanszk központjában, ahol az ott lévő hivatalokból hazaküldték a dolgozókat. Egyelőre nem tudni, melyik fegyveres csoport áll Plotnickij és melyik a belügyminiszter oldalán.