Egykori áldozat is van a pápa pedofíliaellenes bizottságában

Fotó: Europress/AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO / Europress/AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANO

-

A gyermekkorában szexuális erőszakot elszenvedett Marie Collins is tagja lett az egyházfő által a kiskorúak védelmében létrehozott vatikáni bizottságnak - jelentette a vasárnapi olasz sajtó.


Ferenc pápa decemberben alakította meg a bizottságot az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében. A nyolcfős testületnek tagja lett Catherine Bonnet francia pszichológus, Sheila Hollins brit pszichiáter, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök és volt szentszéki nagykövet, Claudio Papale olasz jogász, Humberto Miguel Yánez argentínai jezsuita teológus, Hans Zollner német jezsuita akadémikus és Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros, aki a vatikáni reformokat kidolgozó nyolcfős (8C) bíborosi tanácsnak is tagja. A bizottságba Ferenc pápa beválasztotta a 66 éves Marie Collinst is. Az ír asszonyt 13 évesen erőszakolta meg egy pap. Collins a vele történteket felidézte azon a nemzetközi találkozón is, amelyet a Vatikán 2012 februárjában Rómában rendezett a pedofília áldozatainak segítésére. A Hans Zollner által szervezett találkozót követően alakult meg Münchenben és a római Pápai Gergely Egyetemen működő gyermekvédelmi központ. Az ENSZ gyermekjogi bizottsága februárban elégtelennek nevezte a Vatikán által a szexuális visszaélések elleni fellépésről bemutatott jelentést. Az ENSZ-bizottság véleményezését a Vatikán elfogadhatatlannak tartotta, és az egyházzal szembeni előítéletekkel magyarázta. Ferenc pápa március 5-én a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban a gyermekeken elkövetett erőszakról ezt mondta: „a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely átláthatósággal és felelősséggel járt el. Senki sem tett többet. Mégis egyedül az egyházat támadják".


A katolikus egyház néhány pedofilbotránya (forrás: BBC)

Németország – Egy pap, Andreas L. beismerte, hogy 2012 előtt egy évtizeden át  280 alkalommal abuzált három fiút. Egyesült Államok – Közfelháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy két bostoni pap, Paul Shanley és John Geoghan gyerekeket erőszakolt meg a 90-es években. Belgium – Bruges püspöke, Roger Vangheluwe 2010 áprilisában lemondott, miután beismerte, hogy éveken át zaklatott szexuálisan egy fiút. Olaszország – Az olasz katolikus egyház 2010-ben elismerte, hogy a megelőző évtizedben mintegy 100 pedofil papról kapott bejelentést. Írország – Egy 2009-es jelentés arról számolt be, hogy a katolikus egyház által fenntartott iskolákban és árvaházakban gyakorlatilag az egész 20. században általános volt a gyerekek szexuális és lelki bántalmazása.