Egyiptomban megölték a Muzulmán Testvériség katonai vezetőjét

-

A rendőrök tűzharcba keveredtek, és lelőtték a muzulmán vezetőt és társát.


Egyiptomi rendőrök megölték a Muzulmán Testvériség betiltott iszlamista szervezet katonai szárnyának vezetőjét, és a csoport még egy ismert tagját – közölte kedden az egyiptomi belügyminisztérium.

Az eset hétfőn történt. A rendőrök razziát tartottak a főváros egyik negyedében, miután olyan információk birtokába jutottak, hogy ott van a szervezet egyik központja. A szűkszavú minisztériumi közlemény szerint a rendőrök tűzharcba keveredtek Mohammed Kamallal és Jasszer Sehatával, és lelőtték őket.

Mindketten a testvériség vezetői gárdájához tartoztak. A MENA hírügynökség szerint a 61 éves Kamalt – aki szakmáját tekintve orvos – több mint egy tucat fegyveres támadás miatt körözték, és távollétében kétszer is életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Terhére rótták a szervezet katonai szárnyának létrehozását, és egy rendőrőrs elleni pokolgépes támadással is vádolták.

Sehatát tíz év börtönre ítélték ugyancsak távollétében egy civil megtámadásáért és fogva tartásáért.

A Muzulmán Testvériség csak annyit közölt a Facebookon, hogy Kamal hétfő délután eltűnt.


A több térségbeli országban tevékenykedő Muzulmán Testvériség a Közel-Kelet legrégebbi iszlamista szervezete, és hosszú időn át Egyiptom legfőbb ellenzéki tömörülése volt. A szervezet azt mondja magáról, hogy kizárólag békés eszközökkel próbálja visszájára fordítani a három évvel ezelőtti katonai puccs következményeit. A testvériségből való, törvényesen megválasztott Mohamed Murszi államfőt megbuktató 2013-as katonai puccs nyomán Abdel-Fattáh esz-Szíszi hadseregparancsnok lett az elnök. Szíszi Egyiptom modernkori történelmének legkeményebb hajtóvadászatát indította el a testvériség ellen.