Egyiptom folytatja Líbia bombázását

Fotó: Nile News / TV GRAB

-

A kairói kormány szerint az iszlamisták elleni harcot segítik.


A szélsőségesek líbiai kiképzőtáborai közvetlen fenyegetést jelentenek Egyiptom biztonságára – mondta Számeh Sukri. Az egyiptomi külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott. Sukri szerint a napokban a kopt keresztények ellen elkövetett merényletek bizonyítják, hogy líbiai szélsőségesek képesek támadásokat végrehajtani Egyiptomban.

Az egyiptomi bevetések Líbiában az ország védelmét szolgálják – mondta Sukri. Szerinte a terroristák táborai elleni légi csapásokat a líbiai nemzeti hadsereggel egyeztetve hajtották végre. Kairó azt várja Moszkvától, hogy felhasználja a rendelkezésre álló képességeket a terrorszervezetek elleni együttműködésben.

Sukri szerint Kairó támogatja a politikai rendezés folyamatát is Líbiában, és segíti az iszlamistákkal szembeni harcot.

Az egyiptomi légierő péntek óta bombázza az iszlamisták támaszpontjait Derna közelében. A feltételezések szerint ott rejtőzködnek a kopt keresztényekre támadó szélsőségesek. A bevetéseket azután rendelték el, hogy az Egyiptomban, el-Míneja tartomány egyik kolostorában 29 hívőt megöltek, további 24-et pedig megsebesítettek a támadók. A merényletet az Iszlám Állam vállalta.