Egyiptom azt állítja, megölték az olasz diák gyilkosait

-


Egyiptom bejelentette, hogy megtalálta azt a bűnbandát, amely megölte Giulio Regeni olasz diákot Kairóban januárban - írja a BBC. A belügyminiszter szerint a banda arra specializálódott, hogy rendőrnek öltözve külföldieket rabol el.


A rendőrség egy rajtaütésben találta meg a diák táskáját egy, a banda által használt lakásban, közölte a belügyminiszter. Hozzátette: minden bűnözőt megöltek egy lövöldözésben.

Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban fontos szerepet játszó érdekképviseleteket kutatta.

Január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Alsótestén fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó szélén, egy autópálya mellett. Ügyészségi és egészségügyi források szerint teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások nyomait viselte.

Sajtóhírek szerint felmerült, hogy mindezt hatóságok tehették. A rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekért felelő belügyminiszter többször elítélte ezeket az állításokat.


A cikk korábbi verziójában az állt, elfogták a gyilkosokat. A BBC később pontosított a miniszter szavai alapján , mégpedig úgy, hogy minden bandatagot megöltek a hatóságok.