Egyik hétről a másikra lett fakatasztere a Városligetnek

-

A Városliget Zrt. azt állítja, mégis rendelkezik a Liget zöldfelületének több átfogó parkfelmérésével. Egy hete azt mondta – legalábbis a Népszabadság szerint –, hogy nincs fakatasztere.


Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója levélben tájékoztatta a fejleményről Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét, aki május 10-én jelentette be, leltárt készítenek a Városliget fáiról, mert azok nincsenek összeírva.

A polgármester azután döntött erről, hogy egy hete a Népszabadság számolt be arról, hogy Mozsár István – egy zuglói lakos közérdekű adatigénylése kapcsán – azt nyilatkozta, nincs felmérése a fákról.

Most viszont fordult a kocka. A Városliget Zrt. azt állítja, 2014-ben elkészült a Városliget teljes körű geodéziai felmérése, amelyhez hasonló léptékű, a parkot érintő átfogó felmérés korábban soha nem történt. Ez tartalmazza az összes fellelhető fa pontos helyét és törzsátmérőjét, a több mint 6 ezer egyedét. A felmérés alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására. A felszín felett egy méter magasságban mért átmérő adat tájékoztatásul szolgál az adott példány méretéről és koráról.Van másik

De ez még nem minden. Ezzel párhuzamosan, a nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészült az összes érintett építési hely pontos és teljes körű fakatasztere az egész parkra vonatkozóan. Ez idén áprilisban fejeződött be – tudatta közleményében a Városliget Zrt. A fakataszter elkészítése során a szakemberek elvégezték a fák részletes felmérését, amely tartalmazza a fa:

  • kódját,
  • elnevezését,
  • fizikai paramétereit,
  • pontos állapotának felvételét, esetlegesen szükséges kezelési javaslatokat,
  • dendrológiai értékét,
  • és egyéb szempontokat is (például azt, hogy az adott fa ritkaságnak minősül-e).

A Főkert Zrt. mindezeken felül minden évben elkészíti a parkra vonatkozó úgynevezett parkadatot, melyben részletesen nevesítve megtalálható a parkban meglévő, a parkot alkotó valamennyi elem – összegezte a faállomány többrétű felméréseinek történetét a Városliget Zrt.

A VS.hu a Városliget Zrt.-hez fordult, hogy az ellentmondás tisztázódjon és megismerhesse a városligeti fakatasztert.