Egyhamar nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az NVB szerint az NVI elnökének nem volt igaza, majd úgy döntött, mégis megelőzte azt MSZP-t egy magánszemély, ám kérdését visszadobta. Van tehát egy érdemben és két technikai (később érkezés) okból elutasított népszavazási kérdés, mindenki fellebbezhet, ha megteszi, a Kúriának 90 napja van dönteni, addig pedig ebben a témában nem lehet újabb kezdeményezést tenni.


A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el „elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után. Wodicska kérdése így megelőzte az MSZP-s Lukács Zoltánét, aki eredetileg elsőként juttatta el kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodához (a papírt az NVB MSZP-s delegáltja adta át, ezért őt a mostani döntéshozatalból a testület kizárta), de az NVI elnöke, Pálffy Ilona – az NVB szerint tévesen – nem fogadta be (de közben törvénymódosítást kezdeményez) , így mire Lukács újra benyújtotta javaslatát, Wodicskáé már ott volt. De hiába, mert most az NVB úgy találta, nem egyértelmű a kérdés:


Egyetért Ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap, és az üzletek zárva tartsanak?

– így nem hitelesítette azt.

Wodicska is mehet panaszra a Kúriához, ha akar, mint a másodiknak nyilvánított Lukács Zoltán („Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”) és a harmadik indítványozó, Vajda Zoltán ( „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?”). Vajda Zoltán az Új Magyar Köztársaság nevű csoport nevében lép fel, ennek a szervezetnek más kérdésekben már „rendszerbontó” népszavazási aláírásgyűjtése zajlik.