Egyéves utazásra indulnak az űrhajósok

Forrás: NASA

-

Először töltenek el csaknem egy teljes évet a Nemzetközi Űrállomáson az oda pénteken induló amerikai és orosz űrhajósok.


A két orosz és egy amerikai űrhajós csütörtökön tartotta a start előtti utolsó sajtótájékoztatót a kazahsztáni Bajkonurban.

Gennagyij Padalka, a Szojuz-TMA-16M számú űrhajó parancsnoka elmondta, rekordot készül felállítani: az eddig általa űrben töltött időtartamot fogja megdönteni. Az 56 éves kozmonauta 5 űrrepülés alatt összesen 710 napot töltött az űrben, és a tartózkodás hossza a péntektől induló űrutazással 878 napra fog bővülni. Ezzel megelőzi majd az ugyancsak orosz Szergej Krikaljovot, a csillagvárosi űrhajóskiképző központ volt parancsnokát, korábbi kozmonautát, Itt nem akar megállni, szeretné elérni az űrben való ezer napos tartózkodást.

Padalka hat hónapot, a pénteken vele együtt induló két másik űrhajós, az orosz Mihail Kornyijenko és az amerikai Scott Kelly csaknem egy évet tölt el a Nemzetközi Űrállomáson. Szeptemberre várják az ISS-re Sarah Brightman angol énekesnőt, aki 10 napot fog űrturistaként eltölteni ott.


A repülés tervezett befejezése 2016. március 3.

Ez idő alatt 19 orvosbiológiai kísérletet fognak elvégezni. Az űrkutatási szakemberek azt várják, hogy új adatokra tesznek szert az emberi szervezet alkalmazkodásának dinamikájáról a súlytalanság feltételei között. Az információkat a hosszú távú űrrepülések, így a Mars-expedíció előkészítéséhez fogják felhasználni.

Kelly, a NASA űrhajósa elmondta, közeledik az eddiginél hosszabb időtartamú és nagyobb távolságokat megcélzó űrrepülések ideje. Az ISS megépítésével az emberiség ebbe az irányba tett lépéseket. Szerinte nem véletlenül választották ki partnerének Kornyijenkót az egy év időtartamú repülésre, ugyanis kezdettől fogva szavak nélkül is megértették egymást.


Kornyijenko elárulta, a hosszú űrrepülés alatt a legjobban az erdők, mezők és folyók fognak neki hiányozni.

Az új legénység startját Bajkonurból közép-európai idő szerint pénteken este háromnegyed kilencre tervezik, az űrhajósok hatórás utazást követően szombaton hajnalban érkeznek meg az ISS-re.

Az 1986-tól 2001-ig működő Mir orosz űrállomáson dolgoztak utoljára egy teljes évig űrhajósok.