Egyetlen nő volt a mentőcsapatban, ő találta meg a fekete dobozt

Forrás: MTI/EPA/BEA

-

Az első napjának az első óráiban találta meg 20 centi kőtörmelék alatt az adatrögzítőt a Germanwings-katasztrófa utáni kutatásban. Elővette a fotót, amit az eligazításon kapott, és kiderült: stimmel.


A 32 éves rendőr, Alice Coldefy az egyetlen nő volt a Germanwings-katasztrófa színhelyén dolgozó mentőcsapatban. Éppen csak dolgozni kezdett a színhelyen az első munkanapján, amikor néhány óra múlva húsz centi mélyen a kőtörmelék alatt megtalálta a második fekete dobozt, egy olyan helyen, amelyet egyébként már többször átfésültek, írja a Mirror brit bulvárlap a francia sajtóra hivatkozva.

„Volt egy szűk vízmosás, amelyben a roncsok összegyűltek” – nyilatkozta. „Ruhákat kerestünk, arrébb tettük a géproncsokat, és mivel laza volt a talaj, kicsit megcsúszott a murva. Szerintem a fekete doboz az ásásunk miatt jött elő a roncsok alól” – magyarázta.

„Először egy dobozt láttam, aztán, mivel a reggeli eligazításon fotókat kaptunk a fekete dobozokról, elővettem azokat, és hívtam a kollégáimat” – nyilatkozta. „Összehasonlítottunk mindent, láttuk, hogy stimmelnek az elektromos dolgok, úgyhogy szóltunk.”

Coldefynek többéves tapasztalata volt a hasonló munkában, de a Germanwings-helyszínen ez volt az első napja. A környéket egy több mint ötszáz fős csapat fésülte át.

A második fekete doboz megerősítette, hogy a 27 éves Andreas Lubitz másodpilóta szándékosan vezette a hegynek az Airbust 150 emberrel a fedélzetén a francia Alpokban. Erről itt olvashat bővebben.