Egyetlen menekült család szállt fel a Münchenbe induló vonatra

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A reggeli leállás óta kora délutánig három Railjet indult el Münchenbe a Keletiből, az első körülbelül háromnegyed órás késéssel. Tudósítónk szerint egyetlen hatfős menekült család tudott vonattal útra kelni, nekik valószínűleg egész délelőtt sikerült bent maradniuk a pályaudvaron. A menekülteknek azt mondják, szerdán újra vehetnek majd jegyet.


15.10-kor rendben elindult a harmadik Railjet is a Keletiből München felé. Tudósítónk jelentése szerint nem utazott rajta menekült, két arabul beszélő fiatalt engedtek fel a rendőrök, miután megbizonyosodtak róla, hogy rendben vannak az irataik, azaz feltehetően nem migránsok voltak.


Délután egykor is indult egy vonat, a VS.hu tudósítója már reggel látta azt a hat menekültet a pályaudvaron a földön ülni, akik végül felszálltak rá. Nem kizárt, hogy voltak okmányaik, mindenesetre a szerelvényre rendőrök is felszálltak, így nem biztos, hogy eljutnak Hegyeshalomig, illetve Ausztriáig.

Míg az első Railjet csak közel egyórás késéssel indult el dél körül, a másodikra már nem kellett várni, viszont ezt nem arról a vágányról indították, amely a menetrendben szerepelt, és az új vágány száma is szinte csak az utolsó percben jelent meg a hirdetőtáblán.

A pályaudvarra továbbra sem engednek be senkit, akinek nincsenek érvényes okmányai. Reggel 9-kor kezdték kiüríteni a pályaudvart, mindenkit megkértek, hogy hagyja el a csarnokot, és elküldték a jegypénztáraknál várakozókat is. A vonatközlekedés 10-kor indult újra, de akkor már nem engedték vissza a mintegy 2000 menekültet, akik a pályaudvar előtti területen zsúfolódtak össze.

Tudósítónknak több család is azt mondta, úgy tájékoztatták őket, hogy holnap, azaz szerdán vásárolhatnak jegyet, így azt remélik, hogy akkor elutazhatnak. A fiatalabbak ismét összegyűltek a főbejáratnál, és akárcsak korábban, azt követelik, hogy engedjék őket tovább Németországba.

A pályaudvar kiürítéséről itt olvashat bővebben, képeinket itt, videónkat pedig itt nézheti meg.