Egyetlen lépésre van a bukástól a brazil elnök

Fotó: MTI/EPA/EFE / Fernando Bizerra Jr.

-

Az olimpiára készülő országot korrupciós ügyek és tüntetések rázták meg. Rousseff elnök és a kormány mögül most kihátrált a fő koalíciós partner, így matematikailag már lehetséges az államfő felmentése.


Szakított kedden a brazil kormánypárttal a fő koalíciós partnere, a Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) vezetősége közfelkiáltással döntött erről, még súlyosabb helyzetbe hozva a leváltással fenyegetett Dilma Rousseff baloldali elnököt. A Michel Temer alelnök vezette centrista PMDB függetlennek nyilvánította magát még abban az esetben is, ha az elnök ellen jogi eljárás indulna. A párt közölte, hogy visszaadja a kormányban betöltött összes tisztségét, és felszólította minisztereit lemondásuk benyújtására. Amennyiben Rousseff kormányában nem köszönnek le a PMDB-s miniszterek, a párt fegyelmi vizsgálatot indít ellenük. Rousseff elmozdítása esetén Temer az elnöki szék várományosa.

A brazil parlament alsóházának PMDB-s elnöke, Eduardo Cunha közölte, pártja nem felelős Rousseff elnöknek az utóbbi években hozott kiszámíthatatlan politikai döntéseiért. A kormánypárt fő koalíciós partnerének 69 mandátuma van az 513 fős képviselőházban, és 18 szenátora foglal helyet a 81 fős szenátusban. A képviselőház tagjainak egyharmadára van szükség ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni az államfő tisztségéből való felmentését, de a kormánypártoknak csak 79 mandátumuk van.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik. Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

Dilma Rousseff emellett március közepén államfői kabinetvezetővé nevezte ki Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnököt, akivel szemben - a kampányfinanszírozási ügyletek mellett - felmerült a gyanú, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras révén, s így pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott. Megfigyelők szerint erős annak a gyanúja, hogy Rousseff a kinevezéssel akarja megvédeni a büntetőeljárástól és az esetleges letartóztatástól Lulát. Mások szerint ez utóbbit azért nevezték ki a kabinetiroda élére, hogy megvédje a bukástól Rousseffet, akire hónapok óta óriási nyomás nehezedik a megvesztegetési ügy miatt.

A nyári olimpiai játékok megrendezésére készülő Brazíliában az utóbbi időben százezrek vonultak utcára az államfő elleni tiltakozásul. Rousseff elnöki mandátuma hivatalosan 2018-ban jár le. Épp kedden tiltotta az augusztusi olimpia egyik legfontosabb helyszínének számító, 11 sportágnak otthont adó Deodoro komplexum építkezésének további finanszírozását a szövetségi bíróság. A döntést azzal indokolták, hogy az ügyészség korrupcióra utaló nyomokat talált egy vizsgálat során. Az építkezés pénzügyi hátterét az állami Caixa bank biztosítja. A munkálatokért felelős konzorciumnak két olyan cég is tagja, amelyekkel szemben már a Petrobras állami olajtársaság botrányával összefüggésben is vizsgálódtak korrupció miatt.