Egyetlen fejes elég volt a svájciak győzelméhez

Fotó: MTI/EPA / Rolex Dela Pena

-

A svájci válogatott 1-0-ra legyőzte az albán csapatot Lensban a labdarúgó Európa-bajnokság szombat délutáni mérkőzésén.


Eb, A csoport, 1. forduló

Svájc-Albánia 1-0 (1-0)
Lens, Stade Bollaert-Delelis Stadion, 34 ezer néző
v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, G. Xhaka, Dzemaili (Frei, 76.) - Shaqiri (Fernandes, 88.), Seferovic, Mehmedi (Embolo, 62.)
Albánia: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.), Roshi (Cikalleshi, 74.), Abrashi, Lenjani - Sadiku (Gashi, 82.)
gólszerző: Schär (5.)
kiállítva: Cana (37.)
sárga lap: Schär (14.), Behrami (67.), illetve Cana (23.), Kace (63.), Kukeli (89.), Mavraj (92.)


A svájciak azonnal támadóan léptek fel, egymás után formálták akcióikat, és törekvéseiket hamar siker kísérte: az 5. percben egy szögletre rosszul jött ki az albánok kapusa, a svájciak védője, Schär pedig zavartalanul fejelhetett az üresen tátongó kapuba (1-0).Lassan ocsúdtak az albánok, néhány tétova kísérletük akadt, de igazán nagy helyzetet csak félóra elteltével tudtak kialakítani. Ekkor a svájci védőktől kísérve Sadiku kilépett, ám pontatlanul célzott, és a háló helyett a kapusba lőtte a labdát a 31. percben.


A 37. percben megfogyatkozott az albán alakulat: második sárga lapját is begyűjtve kapta meg a pirosat a csapatkapitány Cana, aki estében kézzel ütött bele a labdába. Az ezért a 16-os vonalának közeléből járó szabadrúgást Dzemaili a kapufára bombázta.

A második félidő elején a svájciak gyors egymásutánban háromszor is helyzetbe kerültek, de nem tudták megduplázni előnyüket. A lehetőségek elfecsérlése nem ütött vissza: az emberhátrányban játszó albánok nemigen tudtak mit kezdeni magukkal, a svájci kapusnak alig akadt teendője. Amikor pedig mégis gólszerzési alkalom adódott, Sommer állta a sarat.


Sommer lehúzta a rolót


A hajrában a svájciak növelhették volna előnyüket, nem tették, de az egy gól is elegendőnek bizonyult a győzelemhez, noha a 87. percben az albánok egyenlíthettek volna, csakhogy Gashi közelről hibázott, pontatlan lövését Sommer hárítani tudta.

A mérkőzést különlegessé tette, hogy a bázeli születésű Xhaka-testvérek, a svájci Granit és az albán Taulant egymás ellen játszott.

A négyesnek - egyben az Eb-nek - a magyar Kassai Viktor vezette péntek esti nyitómeccsén Franciaország 2-1-re megverte Romániát a párizsi Stade de France-ban.