Egyetlen csepp vérből kimutatható a rák

-

Holland kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy módszert, amellyel többféle rák is kimutatható, egyetlen vércseppből. Az amszterdami orvosi egyetem rákkutatói által publikált tanulmány szerint már egészen korai stádiumban is 96 százalékos valószínűséggel megállapítható a betegség.


A holland kísérletbe 1000 beteget vontak be, akik különböző fajta rosszindulatú daganatos betegségektől szenvedtek . A vércsepp elemzése alapján a kutatók meg tudták állapítani, hogy a beteg rákos-e, hol helyezkedik el a daganat, illetve hogy szétterjedt-e már a szervezetben.

A 96%-os pontosság a kutatók szerint sokkal jobb, mint az eddig kipróbált módszerek, bár megjegyzik, hogy egyes rákfajtákat jobb, míg másoknál rosszabb ez az arány. Az előzőekhez tartoznak az emésztőszervi daganatok, míg az utóbbiakhoz például az agytumorok, aminek a kutatók szerint a vér-agy gát lehet az oka.

A kutatók szerint a felfedezés forradalmi áttörést jelent, nemcsak azért mert egy minimális beavatkozással lehet ennyire pontos diagnózist felállítani, hanem azért is, mert a korai stádiumban felfedezett betegség gyógyulási kilátásai sokkal jobbak, mint amikor a rák már áttétet is ad.