Egyetemistákat ejtettek túszul a terroristák

-

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű, az al-Kaida hálózattal szövetséges terrorszervezet fegyveresei megtámadtak szombaton egy egyetemet Irakban, az őröket megölték, több tucatnyi diákot és egyetemi dolgozót túszul ejtettek.


A támadás a Bagdadtól nyugatra fekvő Anbár tartomány fővárosa, Ramádi közelében lévő Anbár Egyetemen történt, a város egy része hónapok óta lázadók, köztük az ILIÁ ellenőrzése alatt áll. Egy rendőrtisztviselő elmondta, hogy a fegyveresek megölték az egyetem őreit – legalább két ember meghalt. A biztonsági erők a támadást követően körbevették az egyetemet, és visszafoglalták a kampuszt – írta a BBC.

Nem példa nélküli az agresszió

A szombati támadás előtt két nappal az iraki hadsereg heves harcok árán visszafoglalta Szamarra városát a szélsőséges szunnita felkelőktől. A lázadók csütörtök reggel kerítették hatalmukba a település több kerületét. Harminchat ember meghalt. Anbár tartományban az erőszak december végén kezdődött, amikor a kormányerők felszámolták a kormányellenes tüntetők egy táborát. Nem sokkal később a felkelők és a kormánnyal szemben álló, síita irányítás alatt álló törzsek ellenőrzésük alá vonták Ramádi több körzetét, valamint Fallúdzsa város egészét. A települések 100 és 60 kilométerre fekszenek a fővárostól. Azóta a kormányhadsereg visszafoglalta Ramádi nagyobb részét, az egyetem elleni szombati támadás ugyanakkor azt jelzi, hogy a hatóságok nem képesek helyreállítani ellenőrzésüket a teljes város fölött. Idén már 3500-an – Anbar tartományban már hatszáznál is többen – vesztették életüket a támadásokban, amelyeket nem tud megfékezni a Nouri Maliki vezette kormány.