Egyesült Fekete Államok

Fotó: Getty Images / Kevork Djansezian

-

Fekete országot hozna létre az Egyesült Államokon belül Babu Omowale radikális fekete aktivista.


Az Új Fekete Párducok Párt védelmi miniszteri pozícióját (!) betöltő Babu Omowale egy rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy az USA délkeleti államaiból (Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina, Alabama, Georgia) kell létrehozni a feketék új országát.

Omowale szerint ha a feketék elkezdenek betelepülni, akkor nagy valószínűséggel a fehérek el fogják hagyni az egyébként is feketék által sűrűn lakott államokat. Először a feketéknek a saját kezükbe kell venniük a visszafoglalt területeken a gazdaságot, a politikát és az oktatást – így a különálló fekete államokból létrejöhet az egységes fekete állam.


Omowale szerint ezekkel az államokkal jöhetne létre az új fekete állam


A párt vezetője azt mondta, tudják, hogy nincs arra mód, hogy teljesen kiszakadjanak az Egyesült Államokból: első lépésben gazdaságilag akarnak függetlenedni, hogy később bevezethessék a feketék dollárját. Az iskolákban a feketék történelmét akarják taníttatni, hogy az emberek megismerhessék az igazságot az afroamerikaiakról.


A feketék aránya az USA-ban


Omowale egyébként a Huey P. Newton Lövészklub alapítója is, és a fekete közösségi rendezvényekről ismerte a dallasi lövöldöző Micah X. Johnsont is. Johnson tettéről Omowale a Reutersnek azt nyilatkozta:


Nem bocsátjuk meg, nem támogatjuk, de megértjük.

A fegyverkezést támogató fekete szervezetek aktivizálódása sem új keletű jelenség: a Huey P. Newton Fegyverklubból fegyveres feketék kezdtek el járőrözni a főleg afroamerikaiak lakta negyedekben, továbbá rendszeresen kiképzést tartanak a helyiek számára – számolt be a Vice.


Egy 2000-es összesítésben ilyen származásúnak mondta magát az adott terület lakóinak többsége


A fegyverklubot Huey P. Newtonról nevezték el, aki a Fekete Párducok társalapítója volt 1966-ban. A fegyverkező fekete mozgalom vezetőjét 1989-ben az utcán lőtték agyon, aminek következtében ENSZ-vizsgálóbizottság felállítását kérték az USA népirtó cselekedetei miatt. Később kiderült, hogy egy másik fekete gerillaszervezet tagja lőtte le az aktivistát.

A lőegylet edzéseket és önvédelmi foglalkozásokat tart a Dr. Martin Luther King Jr. Parkban, a militáns mozgalmat a szimpatizánsok adakozásaiból tartják fenn. Céljaik közé tartozik az is, hogy oktassák a fekete közösség önállóságának a szükségszerűségét – mondják a honlapjukon.


Már a 60-as években akarták az önálló fekete államot


Az Új Fekete Párducok és a Huey P. Newton Fegyverklub vezetője, Yafeuh Balogun a The New York Timesnak azt mondta: ők is részt vettek a rendőri erőszak elleni békés tüntetés biztosításában, az ott történt rendőrgyilkosságokhoz azonban semmi közük nem volt. A szervezet viszont – mint a többi amerikai fegyverpárti egyesület – továbbra is kiáll a fegyvertartás és a jogos önvédelem mellett.


Fekete erő

A Fekete Párduc Párt (Black Panther Party ) egy afrikai-amerikai nacionalista szervezet, amelyet két fekete egyetemista, Huey P. Newton és Bobby Seale alapított 1966-ban. A 60-as években a magas munkanélküliség, az alacsony iskolai végzettség és a rendőri erőszak együttesen sújtotta az afroamerikai társadalmat. A kor polgárjogi mozgalmai közül sokan csalódtak Martin Luther King erőszakmentes ellenállásában, majd a radikális Malcolm X meggyilkolását követően meg tudtak erősödni a feketék önállósodását szorgalmazó Fekete Párducok, akik már akkor célként tűzték ki az önálló fekete nemzet (The Black Nation) megteremtését.