Egyes újságírók megérdemlik a halált – fenyeget az új elnök

Fotó: Davao City mayor's office / KING RODRIGUEZ

-

A hajmeresztő kijelentéseiről ismert Rodrigo Duterte ezúttal az újságírókat fenyegette meg. Fülöp-szigetek frissen megválasztott elnöke szerint őket is jogosan ki lehet végezni, ha korruptak vagy tiszteletlenek.


A Fülöp-szigetek már így is a világ egyik legveszélyesebb országa az újságírók szempontjából, ahol az elmúlt húsz évben 186 újságírót gyilkoltak meg - a múlt héten is megöltek egy riportert Manilában. Rodrigo Duterte, az ország új elnöke szerint a legtöbbjük megérdemelte a halált, mert valami rosszat tett. “Csak azért, mert újságíró vagy, nem kapsz felmentést a kivégzések alól, ha közben egy rohadék vagy” - válaszolta az AFP riporterének, aki afelől érdeklődött, mit kíván tenni elnökként a magas újságíró-halandóság csökkentéséért.Duterte fenyegetéseinek az ad különös súlyt, hogy Davao polgármestereként kíméletlen eszközökkel és különös brutalitással lépett fel a helyi bűnözés ellen. A város vezetőjeként egyszerűen legyilkoltatta, olykor pedig saját kezűleg ölte meg a bűnözőket. Ehhez halálbrigádokat is létrehozott. Mindebből nem is csinált titkot: mikor a Human Rights Watch kiadott egy jelentést, ami szerint a polgármester kb. 700 embert öletett meg, Duterte csak annyit tett hozzá: inkább 1700 volt az. Elnöki kampányának egyik fő ígérete az volt, hogy radikális bűnüldözési programját az egész országban végrehajtja.


Duterte szerint azonban a tisztességes újságíróknak nincs miért aggódniuk, mert aki nem tett semmi rosszat, azt biztosan nem ölik meg. A Fülöp-szigeteki újságírók szakszervezetét ez nem nyugtatta meg, szerintük döbbenetes és rémisztő Duterte nyilatkozata. Az elnök “durva mondatai nem csak beszennyezték az 1986 óta meggyilkolt újságírók nevét és emlékét, de nyíltan zöld utat adtak a média elhallgattatására” - írták.