Egyes politikusok szerint megtiszteltetés az orosz feketelistán lenni

Fotó: RIA Novosti / Krivobok Ruslan

-

Egyes európai politikusok megalapozatlannak és önkényesnek tartják az orosz feketelistát, amelyen azon személyek neve szerepel, akiket eltiltottak az oroszországi beutazástól. Vannak viszont olyan politikusok is, akik megpróbálnak viccet csinálni Putyin szankcióiból.


Az Európai Unió külügyi kérdésekben illetékes egyik szóvivője szerint a hivatalosan közzétett tiltólista tökéletesen önkényes és indokolatlan, teljesen átláthatatlan, és semmiféle felvilágosítást nem adtak róla. Ugyancsak az indokokat hiányolta a brit külügyminisztérium egyik tisztségviselője is, szerinte ha Oroszország nyomást akar gyakorolni az EU-ra az oroszokat érintő szankciók enyhítése érdekében, annak nem ez a módja. A lengyel kormány szóvivője pedig kiemelte: azt látják, hogy a beutazási tilalmakkal Oroszország nem igyekszik feltétlenül enyhíteni a feszültséget, hanem inkább szítja azt.


A 89 kitiltott európai politikus és közéleti személyiség között egyébként legtöbb a lengyel: összesen 18 lengyelnek tiltották meg a beutazást, köztük Bogdan Borusevicz parlamenti elnöknek, a lengyel nemzetbiztonsági tanács tagjának is, akit már korábban sem engedtek be Oroszországba Borisz Nyemcovnak, a meggyilkolt ellenzéki politikusnak a temetésére.

Vannak viszont olyan politikusok is, akik megpróbálják a feketelista pozitív oldalát nézni. A volt cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg például azt nyilatkozta, hogy mikor meglátta a neveket a listán, arra gondolt, hogy egy remek klub tagjává vált ezzel. „Azt gondoltam, ez egy megtiszteltetés” – idézi őt a BBC.


Karel Schwarzenberg


Anna Maria Corraza Bildt svéd európai parlamenti képviselő pedig azt mondta, hogy „inkább büszke vagyok, semmint megijedt, és ez (a beutazási tilalom) erősíti az elhatározást, hogy folytassuk...Ha a Kreml komolyan vesz engem és a kollégáimat, az azt jelenti, hogy jó munkát végzünk.” A Twitteren hozzátette azt is: azzal, hogy a neve felkerült a listára, férje, Carl Bildt volt svéd miniszterelnök pedig nem, egyúttal azt is megmutatja, hogy a „a Kreml kitalálta, ki hordja a nadrágot otthon” náluk.


Mint azt korábban megírtuk, 89 EU-s politikust tiltottak ki Oroszországból válaszul az ukrajnai politikája miatt Moszkvát sújtó nemzetközi szankciókra. A listán magyarok nincsenek, 18 lengyel, 9 brit, 8 svéd, 8 észt, 7 litván, 7 német, 5 lett, 5 román, 4 francia, 4 cseh, 4 dán, 3 holland, 2 belga, 2 spanyol, 1 bolgár, 1 finn és 1 görög embernek viszont megtiltották a beutazást Oroszországba.

Itt a teljes lista