Egyenlő béreket a nőknek!

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A szakszervezet az őszi bértárgyalásokra készülve célul tűzte ki a bérfelzárkózást.


A Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására – mondta Kordás László Maszsz-elnök.

A szakszervezet őszi bértárgyalásaira készülve tűzte ki célul a nők és a férfiak közötti bérszakadék csökkentését. A kampány részeként országos felvilágosító körútra is készülnek.

Hercegh Mária, a Maszsz női tagozatának elnöke azt mondta, hogy az emberi méltóság is sérül azzal, hogy a nők ugyanazért a munkáért nem kapnak a férfiakkal azonos bért. Ez az állapot azért is törvénysértő, mert az alacsonyabb fizetés alacsonyabb nyugdíjhoz vezet – mondta.


Magyarországon 2013-ban 18,4 százalékkal volt kevesebb a nők fizetése a férfiakénál, ez a különbség az uniós átlagnál két százalékponttal volt nagyobb. A felmérés szerint az Európai Unióban Szlovéniában (3,2 százalék), Máltán (5,1 százalék) és Lengyelországban (6,4 százalék) a legkisebb a különbség a két nem bérei között. A legnagyobb bérkülönbséget Észtországban mértek, ott 29,9 százalékkal haladja meg a férfiak fizetése a nőkét.