Egyelőre pengésdrót nélkül épül tovább a kerítés

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-


Nincs annyi NATO-drót, amennyire nekünk szükségünk lenne – ismerte el Orbán Viktor pénteki bécsi sajttájékoztatóján. Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után a kormányfő azt mondta: már Kínából kell beszerezni a szükséges mennyiséget. A kerítés így nem lesz egységes arculatú, de a célnak megfelel – tette hozzá. Állítása szerint ugyanakkor rövidesen Magyarország is képes lesz a szükséges mennyiséget előállítani.

A drót hiányáról árulkodik az a szerda este a fideszes Hargitai János által a Facebookra feltöltött fénykép is, amelyet „Sárok-Ivándárda térsége. Műszaki határzár” címmel tett közzé a képviselő.A fotón jól látszik, hogy a megépült kerítés tetején a szerb–magyar határszakaszon épült határzárral ellentétben nincs NATO-drót, noha azt a korábbi telepítés tapasztalatai szerint a kerítés kihúzásával egy ütemben kellene a drótháló fölé feszíteni.


Katonák építik az ideiglenes biztonsági határzárat Röszke határában, a magyar-szerb határon


A pengésdrót hiányához hozzájárulhat, hogy a drót egyik legismertebb, német gyártója visszautasította, hogy Magyarországnak szállítson a termékből. A cégvezető azt mondta, a bűnözők megállításáért van az eszköz, és nem akarja, hogy az ő termékétől szerezzenek sérüléseket a menekültek.

A német cég bojkottjáról beszámoló Berliner Zeitung szerint a drót ugyanakkor az e-Bayen is beszerezhető (50 méter körülbelül 30 euró áron). Erre a kínai forrásra utalhatott Orbán Viktor, az ellátás pedig a többhetes szállítási határidő miatt akadozhat.