Egyelőre nem kerül UNESCO-védelem alá a Nagy-korallzátony

-

Sok múlik az ausztrál kormányon is, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága végül milyen döntést hoz.


Nem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé az ausztrál Nagy-korallzátony az UNESCO világörökségi bizottságának pénteki előzetes döntése értelmében, ugyanakkor a testület aggodalmát fejezte ki a világ legnagyobb koralltelepének hosszú távú jövőjével kapcsolatban.

„A klímaváltozás, a rossz vízminőség és a part menti beruházások jelentik a legnagyobb fenyegetést a területre” – emelték ki közleményükben a szakemberek a németországi Bonnban tartott tanácskozásuk után.

Az UNESCO bizottságának mostani határozata csupán „vázlat”, amely további megbeszélések alapját képezi; a végső döntést később fogják kimondani.Az Ausztrália keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló Nagy-korallzátony 400-féle korallnak, 1500 halfajnak és négyezerféle puhatestűnek ad otthont, köztük néhány súlyosan veszélyeztetett állatfajnak is.

Az ausztrál kormány márciusban 35 évre szóló tervet hirdetett meg a Nagy-korallzátony védelmére. A víz minőségének javítását, a kikötőfejlesztések korlátozását, a kotrási üledék tengerbe öntésének tilalmát célzó tervek megvalósításához újabb 100 millió ausztrál dollárt ígért Tony Abbott miniszterelnök. A meghirdetett célok között szerepel a szervetlen nitrogén 50 százalékos csökkentése, a rovarirtó szerek legkevesebb 60 százalékos csökkentése a Nagy-korallzátony térségében 2018-ra, valamint a térségben élő tengeri állatok, köztük az ausztrál delfin, a tengeri tehén és a teknősök populációjának megőrzése vagy növelése 2020-ra. Tavaly az ausztrál kormány létrehozott egy 40 millió ausztrál dolláros korallzátonyalapot, ennek az összegét emelték fel 140 millió ausztrál dollárra (30 milliárd forint). Ezáltal a kormány által meghirdetett környezetvédelmi fejlesztési programokra a Nagy-korallzátony térségében több mint kétmilliárd ausztrál dollárt költenek a következő tíz évben – közölte akkor Abbott.