Normalizálódik a helyzet a Keletinél

-

Nagyjából kétszáz menekült lehetett reggel a Keleti pályaudvarnál, mostanra a fogadócsarnokban szinte egyáltalán nincsenek migránsok. A szírek eltűntek, afgánok és pakisztániak maradtak a Keletinél nagyrészt. A fővárosból senki nem indult meg gyalog a határig, a menekültek vonatjegyet váltottak Hegyeshalomra, ahova már több vonat is elindult. Vámosszabadiból viszont újabb száz ember kezdett el gyalogolni a határ felé.


A 11:10-es Győr-Hegyeshalom járaton már csak 130-140 menekült volt, az eggyel korábbi szerelvényen még kétszázan utaztak. A vonatokra a zavartalanul felszállást rendőrök biztosították – írja az Index helyszíni tudósítója. Az állomáson végre arab nyelvű tájékoztatót is kiraktak a szerelvények indulásáról.


A Keleti pályaudvar – miután szombaton és vasárnapra virradóan a menekültek nagy része átjutott Ausztriába és Németországba – így szokatlanul üres lett, a fogadócsarnokban gyakorlatilag már nincs is menekült. Az aluljáróban pedig szírek helyett egyre több afgánt és pakisztánit látni, ők azok, akik egyelőre nem mertek felszállni a Hegyeshalomra tartó vonatokra, mert félnek a regisztrációtól, mondván Németország a szírek befogadását jelentette ki.


A vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb késések

A Mávinform tájékoztatása szerint a vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb késések, Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindít a magyar vasúttársaság. Az M1 Keleti pályaudvarról vasárnap késő délelőtt jelentkező tudósítója elmondta: szombaton még nagyobb késések is előfordultak, de vasárnap ez már nem volt tapasztalható. Beszámolója szerint egyre több migráns száll vonatra, de mellettük már más utasok, turisták is felférnek a szerelvényekre. Az elmúlt napokban tapasztalt „tömegjelenetek" nincsenek. A pályaudvaron és a vonatok közlekedésében is kezd visszaállni a rend - mondta a tudósító.


Kétezer menekült vasárnapra virradóan már meg is érkezett Münchenbe. Onnan többségük továbbutazott Dortmundba és Braunschweigbe.

Vámosszabadiból viszont gyalog indultak útnak

Közel száz migráns a vámosszabadi befogadóállomásról viszont gyalog indult el a határig – közölte az M1 tudósítója.


Ausztriába és Németországba egyébként továbbra sem lehet átszállás nélkül eljutni, a menekültek Budapesten felszállnak a vonatra, Hegyeshalomnál leszállnak, a határon átsétálnak, majd Ausztriában az osztrák hatóságok buszra, vonatra rakják őket.


Közben a rendőrök, a polgárőrökkel együttműködve, 744 határsértőt, köztük 169 gyermeket tartóztattak fel Csongrád megye déli részén szombaton. Az M1 jelentése szerint Röszkéről két busz indult el Szeged felé, ahol takaróval és meleg étellel várják az éjszaka alatt átfagyott menekülteket.


Hamarosan újabb több ezres tömeg érkezhet Magyarországra

A magyar közmédia helyszínen tartózkodó tévés tudósítója közölte, az éjszaka folyamán újabb több ezer migráns érkezett Macedóniából Szerbiába. A szerb-macedón határhoz közeli Presevóban már jelenleg is több mint kétezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és megkapják a 72 órás tartózkodást biztosító engedélyt. A tudósítás szerint a befogadóállomás közelében ezrek éjszakáztak, többen sátorban, illetve pokrócokon aludtak. Állítólag a migránsok egyre feszültebbek, több szóváltás is történt a várakozók között, tettlegességre azonban nem került sor.


Macedóniából Szerbiába naponta mintegy háromezren lépnek be, ők a nyilvántartásba vétel után a magyar határ felé indulnak tovább, első célpontjuk a szerb főváros, ahonnan aztán Szabadka és Magyarkanizsa felé folytatják útjukat. A belgrádi buszpályaudvarról naponta 28 menetrend szerinti járat és több különjárat indul az említett észak-vajdasági települések felé, a legtöbb jegyet a migránsok vásárolják meg.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szombaton is megismételte, hogy Szerbia nem emel kerítést, és nem épít falat egyik határán sem, ugyanakkor mindent megtesz, hogy segítsen a Közel-Keletről vagy Afrikából érkezőknek.


Szombat este a belgrádi magyar nagykövetség előtt több tucatnyian gyűltek össze, hogy Magyarország migránspolitikája ellen tiltakozzanak. A nagykövetség épülete előtt az emberek gyertyát gyújtottak, valamint virágokat helyeztek el azok emlékére, akik az Európai Unióba vezető út során életüket vesztették.