Egyelőre működik a szíriai tűzszünet

Fotó: AFP / BARAA AL-HALABI

-

Nem voltak jelentősebb harcok. Putyin és Trump megállapodása után Izrael is kivár.


Nem volt légicsapás vagy összetűzés, tiszteletben tartották a vasárnap életbe léptetett tűzszünetet Szíria délnyugati részén. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) szerint a térségben nyugalom volt. Az OSDH szerint Deraa városban sem voltak jelentős harcok.

Az USA, Oroszország és Jordánia a héten állapodott meg részleges tűzszünetről azért, hogy egy szélesebb körű és szilárdabb megállapodást is megköthessenek. A tűzszüneti egyezségről Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamburgi találkozója után számoltak be.

A fegyvernyugvást támogatásáról biztosította Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő a vasárnapi kormányülés után azt mondta: "Izrael üdvözölni fogja a harcok teljes beszüntetését Szíriában, de annak nem szabad Irán és szíriai szövetségesei megerősödését eredményeznie".

Izrael feszülten figyeli a helyzet alakulását határainál, de vannak olyan dolgok, amelyeket nem tűrne el, például azt, ha nagy pontosságú fegyvereket próbálnának eljuttatni a Hezbollah libanoni síita terrorszervezethez, illetve ha Irán megszilárdítaná helyzetét Szíriában.