Egyelőre csúszik a budapesti tőzsde bővülése

Fotó: MTI / Simó Endre

-

A Waberer's International és a Duna House esetében is meghosszabbította a tőzsdei kereskedés megkezdésére vonatkozó határidőt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT): mindkét cég június 30-ig nyújthatja be erre vonatkozó kérelmét.


Mindkét társaság elhalasztotta tavaly a nyilvános részvény-értékesítést, így a tőzsdére már bevezetett részvényeikkel egyelőre nem kezdődhetett meg a kereskedés. A cégek azóta maguk kérték, hogy a BÉT hosszabbítsa meg a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelem benyújtásának határidejét, így elviekben még az idén sor kerülhet a tervezett kibocsátásokra.

Az ingatlanközvetítő Duna House részvényeinek jegyzése már folyamatban volt tavaly novemberben, amikor egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely a társaság egyik üzleti szegmensének – a hitelközvetítésnek – a teljesítményét befolyásolhatja, ezért a cég maga kérte az értékesítés felfüggesztését.

Ugyancsak tavaly novemberben a nemzetközi fuvarozó Waberer's is elhalasztotta a tervezett részvénykibocsátást a kedvezőtlen piaci körülményekre hivatkozva. Ezután rendkívüli közgyűlést hívott össze december 17-ére, amelynek napirendjén szerepelt a társaság visszaalakítása zártkörűvé, valamint döntés arról, hogy a részvényeit levegyék a tőzsde terméklistájáról. A közgyűlést azonban felfüggesztették, a januárban megtartott folytatólagos közgyűlés pedig végül nem döntött a fenti kérdésekben, tekintettel a nyilvános forgalomba hozatali eljárás folytatására.

A Duna House törzsrészvényeit 2015. október 28-án, a Waberer's papírjait október 6-án vették fel a BÉT terméklistájára.

A tavaly módosult jogszabályok szerint a társaságokat még zártkörű működési formában vezetik be a tőzsdére, és a tőzsdei bevezetés a feltétele annak, hogy nyilvánossá váljanak. A nyilvános működési forma cégbírósági bejegyzése, majd – ha része a folyamatnak – a részvényjegyzés lebonyolítása után kérhetik a kibocsátók a tőzsdei kereskedés megkezdését. Ha azonban a terméklistára kerülést követő 90 napon belül a társaság nem kéri a tőzsdétől a kereskedés megkezdését, például mert nem sikerült a részvény-értékesítés, vagy valamely más szükséges feltételt nem tudott teljesíteni, akkor az értékpapírokat a tőzsde törli a terméklistáról.