Egyelőre csak a DK nézhet bele a trafikpályázati anyagokba

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) átadta a DK képviselőinek a dohánykoncessziós pályázati anyagokat, ám azokat a közvélemény csak később ismerheti meg.


Az NFM pénteken közölte, hogy a jogerős bírósági döntésnek megfelelően hiánytalanul, a személyes adatok kitakarásával készített másolatokat átadta a Demokratikus Koalíció (DK) politikusainak. A 14 folyóméternyi, dossziékba rendezett, 17 ezer 600 oldalt tartalmazó 132 iratcsomag pályázatonként tartalmazza az értékelő lapokat és településenként az értékelési jegyzőkönyveket.

A tárca felhívta a pernyertes Molnár Csaba DK-s EP-képviselő, illetve a megbízásából eljáró Varju László országgyűlési képviselő figyelmét arra, hogy a dokumentumok átvételével azok adatkezelőivé váltak, így az abban szereplő információk kezelésére csak az információs önrendelkezési jogról szóló törvényben meghatározottak szerint jogosultak, vagyis a közvélemény továbbra sem ismerheti meg a dokumentumok tartalmát.

Varju László az iratok átvétele után elmondta, hogy a minisztérium a dokumentumok fénymásolásának és kiadásának költségeit átvállalta. Ezt a tárca korábban 25 millió forintra becsülte és a DK-val kívánta megfizettetni. Az ellenzéki politikus mihamarabb nyilvánossá szeretné tenni ezeket az adatokat, ám egyelőre ez nem lehetséges. Különös tekintettel arra, hogy a kiadott dokumentumok a vesztes pályázók személyes adatait is tartalmazza. A DK három szakértője már ezen a hétvégén elkezdi feldolgozni az adatokat. A teljes irathalmaz áttekintése azonban hosszú időt vesz majd igénybe. Varju László szerint a jövő hét elején már lesz miről tájékoztatniuk a közvéleményt. Mint arról beszámoltunk egy hónappal ezelőtt a DK büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal történő visszaélés miatt. A lépést azzal indokolta, hogy a fejlesztési minisztérium egy korábbi jogerős ítélet ellenére sem adta ki a trafikpályázatok adatait. A feljelentésből nem lesz büntetőper, hiszen a szaktárca ma eleget tett a bírósági döntésnek.