Egyedül rendbetenné a magyar focit – ma lenne 50 éves Simon Tibi

Fotó: MTI / Németh Ferenc

-

„Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha!” – szeptember elsején, kedden lenne 50 éves Simon Tibor, akit 13 évvel ezelőtt olyan brutálisan megvertek egy szórakozóhelyen, hogy belehalt sérüléseibe. Rá emlékeztek volt csapattársai.


1965. szeptember elsején született Simon Tibor, a Ferencváros és a magyar labdarúgás ikonikus alakja. Nem ferencvárosi nevelés, 19 évesen került a klubhoz, mégis gyorsan egybeforrt a neve a fradizmussal, gyakorlatilag ő az egyetlen játékos, akinek a nevét a mai napig minden meccsen skandálja a szurkolótábor. A 90-es években három bajnoki címet nyert a Fradival, játszott a Bajnokok Ligája főtábláján, 16-szor szerepelt a válogatottban.


„Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van, és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy


megszakadsz a klubért, a szurkolókért, és akkor a vereség is meg van bocsátva

– hangzott Simon Tibor legendás nyilatkozata, amelyet azóta is rengetegen idéznek tőle. Kétszer kapta meg a Fradi-szív aranymedált.


Simon Tibor és fia


„Tibi nagyon színes egyéniség volt: üzletember, focista, edző egyszerre, egy személyben” – kezdte a visszaemlékezést a Fradi.hu-nak Telek András, Simon Tibor egykori csapattársa. „Már játékos-pályafutása alatt éttermet üzemeltetett, ahol a betérő fradistákat nagy szeretettel szolgálta ki. Emlékszem, mikor a mérkőzések után mi is gyakran nála töltöttük az estét, örömmel vont be a vendégekkel egy kis közös mérkőzéselemzésbe. Mivel a pályán közvetlenül mellette játszottam, így gyakran az aktuális mérkőzések előtt elmagyarázta, mikor és hova helyezkedjünk, hogy a leghatékonyabban védekezhessünk. Nagy harcos, stratéga, erős karakterként lehet jellemezni,


akinél ugyan voltak képzettebb játékosok, de akinek mindenki elfogadta tanácsait, meglátásait.

Nyilas Elek is több évet lehúzott egy csapatban Simonnal, ő is azt a fajta munkamorált, alázatot és eltökéltséget emelte ki, amelyet nemcsak magától, hanem másoktól is megkövetelt. „Mondják, hogy manapság egészen más a futballisták mentalitása, aminek azért sem kéne így lennie, mert régebben is az olyan vezéregyéniségek szerepe határozta meg a hozzáállást, mint Simon Tiboré. Nagyon örülök, hogy Simi karaktere követendő példa lett a Ferencvárosnál, hiszen pont az ő általa képviselt stílus az, ami valóban útmutató példaként állt és állhat a fiatalok előtt.”


Az 1994-es Ferencváros


Lisztes Krisztián így emlékezett vissza Simon Tiborra: „Amikor még ifistaként Nyilasi Tibiék rám parancsoltak, hogy meg kell erősödnöm, sűrűn lejártam a Koko Gymbe, ahol mindig ott volt Simon Tibi és Keller Józsi is. Ők már akkoriban is extra munkát végeztek az edzéseken kívül is. 1993-ban mutatkoztam be az NB I-ben a Csepel ellen. 3-0-ra megnyertük a meccset, én 2-0-nál álltam be, nagyjából 15 perc volt hátra. Majdnem telt ház volt, nagy taps fogadott, miközben Simi odajött hozzám, és azt mondta:


Gyerünk, kicsi, csak csináld, amit tudsz, és minden rendben lesz.

Ez nagyon jólesett, és ahogy látszik, a mai napig emlékszem erre az esetre. Akkoriban is remek volt a csapategység, ami – többek között – neki volt köszönhető. Rendszeresen az volt a menetrend, hogy minden meccs után összegyűltünk Simi sörözőjében, ahova már persze mindenki vitte magával a feleségét, kedvesét. Ettünk, ittunk, megbeszéltük a meccset, és nagyon jókat nevettünk.”

Lisztes hozzátette, hogy persze volt olyan, hogy nem ment jól a csapatnak a játék, de olyan soha nem fordulhatott elő, hogy bárki lazsált volna, vagy ne küzdött volna az utolsó leheletéig, mert „akkor Simi lekiabálta volna a fejét a helyéről”.


Interjú Simon Tiborral 1998-ból:


A VS.hu megkérdezett egy Ferencváros-szurkolót, aki lassan 25 éve jár ki Fradi-meccsekre, így Simon Tibort is számtalanszor látta játszani. „Egyetlen ilyen ember kellene a mostani Ferencvárosba, és akkor most az Európa-liga csoportkörére készülnénk, senki nem szart volna be a Zeljeznicar ellen. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy Simi azt sem engedné, hogy az ultrák a stadionon kívül szurkoljanak.


Leültetné őket és Kubatov Gábort egy terembe, bezárná az ajtót, és addig nem engedné ki őket, amíg meg nem egyeznek.

Na, ez a mentalitás hiányzik a mai Fradiból és a mai magyar fociból. Egyedül megoldaná az összes problémánkat a mentalitásával” – mondta a 43 éves György.


Simon Tibor 13 évvel ezelőtt egy szórakozóhelyen verekedésbe keveredett, és olyan brutálisan megverték, hogy néhány nappal később, 2002. április 23-án belehalt sérüléseibe. 2-es mezét a Ferencváros örökre visszavonultatta.


Egy hosszabb emlékfilm: