Egyedül evezné át a Csendes-óceánt egy floridai nő

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

-

Sonya Baumstein egyedül, kísérőhajó nélkül.evezne át Japánból San Franciscóba egy háromszáz kilós evezőssel.


Vasárnap elindult 9600 kilométeres útjára a Csendes-óceánt átevezni készülő floridai Sonya Baumstein, úti célja San Francisco, ahová szeptember végén szeretne megérkezni. Az utat eddig három evezőshajó tette meg, nő egyedül még soha. A 29 éves sportoló egyedi járműve az Icsa nevet kapta. Ez egy okinavai közmondást rövidít, mely így hangzik: „ha találkozunk, attól fogva rokonok vagyunk”. A lime-zöld, hétméteres, háromszáz kilogrammos hajóra se vitorlát, se motort nem szereltek.

Amikor az időjárás engedi, Baumstein napi 14-16 órát szeretne evezni. Álmát megszakítja, hogy ellenőrizze, hol van. Azt reméli, legalább útja első felében az óceánt átszelő, mintegy száz kilométer széles Kurosio-áramlaton belül marad. Útján nem kíséri segítő hajó, mely az ellátmányt vagy a poggyászt szállítaná, mert ennek költségei túl magasak lettek volna, az üzemanyag-felhasználás pedig ellentétes a kizárólag „zöld energiát” hasznosító kaland szellemével.

Baumstein diákévei alatt versenyszerűen evezett, egy autóbaleset azonban kettétörte a pályafutását. Miután meggyógyult, 2012-ben csatlakozott ahhoz a három férfihoz, akik az Atlanti-óceán felét evezték át a Kanári-szigetektől Barbadosig. A floridai nő három évet töltött a vállalkozás előkészületeivel.