Egybillió illatot érez az orrunk, többet, mint hittük

Fotó: Tony Alter (CC-BY 2.0) / Tony Alter (CC-BY 2.0)

-

Összesen ezer milliárd illat felfogására képes az orrunk – többre, mint eddig hittük.


Összesen ezer milliárd illat felfogására képes az orrunk, többre, mint eddig hittük. Amerikai tudósok ugyanis azt állítják, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben nem csak tízezer illatot vagyunk képesek megkülönböztetni– adta hírül a BBC. A Rockefeller University kutatói szerint az orr simán lekörözi a többi érzékszervet, ha az észlelt impulzusok számát vesszük alapul. Az orrban körülbelül négyszáz szaglóreceptor van, viszont ezeknek csak töredékét használjuk. A New Yorkban működő egyetemen egyébként már 1927-ben elkészült az a kutatási terv, amelyet csak most hajtottak végre. Leslie Vosshall, a kutatás eredményeit bemutató tanulmány egyik szerzője a BBC-nek elmondta, hogy eddig csak városi legenda volt, hogy az embernek jó a szaglása, most azonban végre bizonyított tény.


„Az emberek azt hiszik, hogy az állatok sokkal jobban érzékelik az illatokat. Pedig az embereknek kiemelkedően jó a szaglása.”

Ha sörillattal lepné meg barátját, fertőződjön skrofulával!

A philadelphiai Monell kémiai kutatóintézet kiderítette, hogy egyes betegségekhez könnyen felismerhető illatok, szagok társulnak – írta a Házipatika. Így például a fent említett nyirokmirigy-fertőzést elkapó embernek állott sörszaga van, a tífuszosok bőrének sült kenyér illata, a skizofrének pedig ecetszagút izzadnak. A Monell korábbi kutatásáról – amelyben kiderítették, hogy a különböző rasszba tartozó embereknek eltérő a fülzsírja – itt írtunk bővebben.