Egy zombinak sok barnítókrémre van szüksége

Forrás: CW

-

Kicsit már unjuk a zombikat. Most egy rezidens orvos változik át egy dizájnerdrog hatására. A DC képregényéből a Veronica Mars alkotói csináltak laza sorozatot: az iZombie pilotja kifejezetten szórakoztató lett.


Az élőhalottak rajongói örülhetnek, mert a jelek szerint képtelenek megunni a zombikat Hollywoodban. Hamarosan véget ér a The Walking Dead ötödik évada, ám idén megkapjuk még az AMC-től a belőle készült, egyelőre Cobalt, illetve Fear the Walking Dead munkacímen futó spin-off sorozatot is. De ne felejtsük el azt sem, hogy március elején indult az A&E csatornán a Carlton Cuse felügyelete alatt készült The Returned című természetfeletti széria is. Ez a Visszajárók (Les Revenants) című kiváló, ám hazánkban méltatlanul keveset emlegetett francia atmoszferikus sorozat tengerentúli remake-je, amely szintén a zombi szubzsánerrel játszik el rendhagyó módon.

És itt a következő. Nemrég vetítették a CW csatorna legújabb zombis bűnügyi dramedy sorozatának első részét. Az iZombie sodró lendületű és arcátlanul laza pilotját látva pedig megkockáztathatjuk, hogy még akkor is egy igazán szerethető, bizarr módon bájos és felettébb vicces sorozat kerekedik majd ki belőle, ha nem váltja meg vagy értelmezi újra radikálisan ezt az elmúlt évtizedek során meglehetősen agyonhasznált alműfajt.A három évadot megélt Veronica Mars alkotói, Rob Thomas és Diane Ruggiero lazán dolgozták fel Chris Roberson és Michael Allred iZOMBIE című DC-képregényét, a végeredmény pedig meglepetésszerűen kellemesre sikerült, pedig nem tagadjuk, hogy egy kicsit unjuk már az agyevő járkálókat.

A történet kiindulópontja a következő: a rezidens orvosként dolgozó Liv Moore (Rose McIver) véletlenül zombivá változik egy hajón rendezett bulin. A fertőzést egy Utópium nevű dizájnerdrog váltotta ki, de ő hiába nem kért a cuccból, a végzetét nem kerülhette el.

Miután Liv zombivá változott, kissé megfeküdve, de sikerül visszailleszkednie a társadalomba, szakít sármos vőlegényével, majd dr. Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli) fiatal halottkém asszisztenseként kezd el dolgozni, aki hamarosan rájön féltve őrzött titkára. Rövidesen belép a képbe a harmadik főszereplő, Clive Babineaux nyomozó (Malcolm Goodwin) is, akinek Liv segít megoldani a gyilkossági ügyeket különleges képességei révén.Az iZombie egyik legfontosabb biológiai tanulsága ugyanis az, hogy miután Liv titokban elfogyasztotta az áldozatok agyvelejét, látomásai lesznek az elhunyt személyek életével és halálával kapcsolatban, sőt még az anyanyelvüket is elsajátítja. Ennek köszönhetően egyfajta médiumként segíti a rendőrség munkáját, de a sorozatból megtudhatjuk még egyebek között azt is, hogy

  • egy zombinak rengeteg barnítókrémre van szüksége az álcázáshoz,
  • egy zombi valamiért erős késztetést érez, hogy műanyag szemgolyókat gyűjtsön,
  • csak úgy bír megenni bármit, ha legalább hat csípős paprika jár mellé,
  • ha nem eszik agyat, akkor egyre tompább és gonoszabb lesz,
  • ha pedig túl sokáig nem eszik, akkor full zombivá válik,
  • egy zombihordához tartozni elég szar dolog,
  • egy zombi nem szexelhet,
  • arról nem is beszélve, hogy egy zombi aludni sem képes.

A sorozat 13 részesre tervezett első évadában hétről hétre más bűnügyeket oldanak majd meg a főhősök, de a széria szívét-lelkét feltehetően nem ezek a nyomozások jelentik majd, hiszen a pilotban villámsebességgel megoldott krimiszál eléggé sablonos volt. Az ügyes és bájos belső narráció, a pattogó dialógusok, a kötelező popkulturális utalások (Lady GaGától kezdve Elton Johnig), a horrorfilmes reflexiók (George A. Romerón át a 28 nappal későbbig), a pszichológiai-önismereti jellemfejlődés stációi és az elképesztően vicces-szaftos beszólások viszont nagyon szerethetővé varázsolták ezt a fiatalos és fesztelen pilotot. Bizakodva várjuk a folytatást, mert amit eddig láttunk belőle, az szórakoztató volt.