Egy Wikileaks-dokumentum szerint az amerikaiak Japánt is lehallgatják

Forrás: WikiLeaks

-

Az Egyesült Államok legalább egy évtizede lehallgatja a japán vezérkar titkos telefonbeszélgetéseit – derült ki a Wikileaks péntek reggel nyilvánosságra hozott dokumentumából. Ezzel Japán a legújabb az Amerikával szövetséges államok sorában – Németország, Franciország és Brazília után –, amelyről bebizonyosodott, hogy az NSA lehallgatja.


Target Tokyo címmel tette közzé a Wikileaks azt a dokumentumot, amely bemutatja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által lehallgatott japán célpontok listáját. Többek közt a japán kabinet és befolyásos multinacionális cégek – mint a Mitsubishi – beszélgetéseit fogták el, valamint a japán–amerikai kapcsolatokról, a klímaváltozás-stratégiáról és a kereskedelemről szóló belső üzenetváltásokat.


A lista szerint a lehallgatások már legalább az első Shinzo-kormány (2006–2007) óta tartanak, és számos magas beosztású tisztségviselőt, minisztériumot és tanácsadót érintettek, sőt, még a központi bank vezetőinek otthoni telefonjait is.

A lehallgatásokból készített beszámolókat ugyan szigorúan titkosnak minősítették, az „Öt Szem” program keretében az amerikai titkosszolgálat többet megosztott közülük brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi partnereivel.

Julian Assange, a Wikileaks főszerkesztője szerint „ Japánnak le kell vonnia a tanulságot, hogy egy hírszerzés-nagyhatalom nem fog tisztességesen vagy becsületesen viselkedni. Egy szabály van: nincsenek szabályok.”

Japán a második világháború óta az Egyesült Államok közeli szövetségese – Barack Obama elnök egyik látogatásakor Amerika egyik legszorosabb szövetségesének nevezte a távol-keleti országot.