Nézze meg, ez a volt piac lesz a menekültek új tranzitzónája

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Nagyjából két héten belül nyílik meg az új hely, és zárnak be a régiek. Néhány snitten már be is mutatjuk a Verseny utcai leendő új tranzitzónát.


A VII. kerületi Verseny utcában, a Puskás Ferenc Stadion közelében, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban – jelentette be Budapest főpolgármestere az M1-en.

Tarlós István azt mondta: nem egy időben zárják be a pályaudvarokon lévő zónákat és nyitják meg az újat. A Nyugati pályaudvaron lévő zóna marad nyitva legtovább, „tartalékképpen”. Itt is csak pár napról van szó. A költözés nagyjából két héten belül zárulhat le – mondta.

A főpolgármester kiemelte: az új zóna a Puskás Ferenc Stadionnal szemben található, közelében nincsenek lakóházak. Hozzátette: azért nem a pályaudvaroktól távolabbi helyszínt választottak, mert abban bíznak, hátha mégis sikerül „távozásra serkenteni” a menedékkérőket.


A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a katasztrófavédelemmel is konzultáltak a döntés előtt. Egy korábban összeszokott csapat rendezi majd be a területet, nagyjából 1000 emberre készülnek fel. A közlemény szerint a civilek vezetője korábban is azt javasolta, egyetlen helyszínen legyen a tranzitzóna, de az ne legyen túl messze a pályaudvaroktól.

A Verseny utcai piac egykori működtetője nyomán Novák piac néven volt ismert. 1998-tól 2009-ig működött, mígnem a józsefvárosi önkormányzat bezárta, mert a minimális törvényi előírásoknak sem felelt meg”.

A helyszín pillanatnyilag – még a menekültek nélkül – így néz ki: