Egy verseny, amelyen megint az MSZP nyert

-

A K-monitor két év után újra megnézte, mennyire átláthatóak a pártok internetes oldalai. Az MSZP honlapja lett a legjobb, a Fideszé a legrosszabb.


A K-monitor két év után újra megvizsgálta a pártok honlapjait. Azt nézték, hogy mennyire átláthatóak a weboldalak.


A versenyt csakúgy mint két éve, most is az MSZP nyerte, bár kevesebb ponttal és kisebb előnnyel, mint 2 éve. A K-monitor szerint ez annak is betudható, hogy a többi dobogóssal ellentétben az MSZP nem tette közzé képviselőinek vagyonnyilatkozatait.

Idén a Demokratikus Koalíciónak sikerült felkapaszkodnia a dobogó második fokára. A pénzügyi dokumentumok közlése terén egyértelműen a DK honlapja bizonyult a leginkább átláthatónak, mivel nem csupán éves, de negyedéves pénzügyi beszámolóikat, illetve a Kft. és az alapítvány pénzügyi kimutatásait, valamint a képviselők vagyonnyilatkozatait is közzétették.

Bronzérmes idén az LMP lett. Visszacsúszása egyebek között annak tudható be, hogy csak 2013-ig bezárólag tették közzé a törvény szerinti pénzügyi beszámolóikat, illetve az illetékes szervezetek listázása is hagy némi kivetnivalót maga után.

Ugyan a Jobbiknak nem sikerült javítania negyedik helyén, összességében jóval átláthatóbb lett a honlapjuk. Nemcsak számos alapdokumentumot (kiskátét, alapító nyilatkozatot, illetve szakpolitikai ajánlásokat) tettek közzé a legutóbbi értékelés óta, hanem például létrehoztak egy részletes esemény-keresőt is, melynél képviselő, helyszín illetve az esemény jellege alapján választhatják ki a szimpatizánsok, hol szeretnének a Jobbikkal találkozni. Nem mellesleg a parlamenti pártok közül még mindig egyedül a Jobbik honlapjának van angol verziója.

A sereghajtó idén szégyenszemre a Fidesz lett. Ugyan a korábbi értékelés óta felkerültek a 2013-as és 2014-es éves pénzügyi beszámolók, ez mit sem segített azon, hogy alapdokumentumaik közül csak az alapszabályt és egy rövid, a választott testületeket és annak tagjait bemutató iratot tettek közzé.

A Fidesznél egy fokkal jobban teljesített a másik kormánypárt, a KDNP és az Együtt. Az Együtthez hasonlóan sokat javított korábbi értékeléséhez képest a Párbeszéd Magyarországért.A K-monitor összegzése szerint a legnagyobb hiányosságok zömmel még mindig a gazdasági és pénzügyi transzparencia kategóriájában figyelhetők meg, hiszen majdnem hogy örömünnepnek számít, ha egy párt közzéteszi éves pénzügyi beszámolóit, annak ellenére, hogy ez a törvényi előírás. A dokumentumok terén akadtak talán a legkisebb gondok, bár napirendeket, jegyzőkönyveket alig találni.