Egy vagyont vesztett Százhalombatta a brókerbotrányban

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Tizenkilenc önkormányzat járt pórul a brókercégek csődjével. A legtöbb pénze, összesen 3,5 milliárd forintja Százhalombattának maradt valamelyik brókercégnél. Kikértük a teljes listát.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Giró-Szász András csütörtöki sajtótájékoztatójukon beszéltek arról a 24 önkormányzatról, amelynek bennragadt a pénze valamelyik, a botrányban érintett brókercégnél. Az érintett települések között van: Dunaszeg, Győrszemere, Dunakeszi, Abony, Törökszentmiklós, Újpest, Alsónémedi, Vác, Kazincbarcika, Almásfüzitő, Százhalombatta és Győr.


Giró-Szász szerint mintegy 11 milliárd forint ragadt így be, a legnagyobb összeggel Százhalombatta; a város mintegy 3,5 milliárdot tartott valamelyik brókercégnél. Azt a miniszter és az államtitkár nem tudta megmondani, pontosan melyiknél. Sok pénzt – legalábbis méretükhöz képest – tartott még az érintett brókercégeknél Törökszentmiklós, Újpest és Fót önkormányzata is – közölte Lázár János.

A minisztere hozzátette azt is: ezekért a befektetésekért nem tud garanciát vállalni a kormány. A kérdésre, hogy emiatt megy-e valamelyik önkormányzat csődbe, azt a választ adták: egyelőre még nem tudni, a Belügyminisztériumnál vizsgálják az ügyet.

Kikértük a Miniszterelnökségtől az összes önkormányzat listáját, és azt is, hogy pontosan mennyi pénzük volt brókercégnél. Amint megkaptuk, közölni fogjuk.