Egy Uber-sofőrrel elemeztük a taxishelyzetet

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

1,7-szeres tarifával kattintottam az autó hívására reggel az Uber-appban. Ha ilyen számokat látok, akkor inkább villamosra szállok, kivétel, ha nagy taxissztrájk van.


Az első dugóba már az Árpád híd előtt belefutottunk. A tüntetőktől teljesen függetlenül állt a sor, pirosan világított a dugófigyelő a Waze alkalmazásban. Mire a dugót megkerültük, nagyjából sikerült is megbeszélni az Uber vs. taxisok vitát.

„Azért ilyen mélyre nem kellene lemenni, ha az Uberről van szó” – mondta a sofőröm, amikor felmerült, hogy a taxisok közleménye szerint Merkel, Netanjahu vagy Putyin a felelős a kialakult helyzetért. A közlemény tartalmát annak tudta be, hogy az összeállítói egyáltalán nincsenek tisztában a világgal. Némi igaza pedig lehet is, a taxiskiáltvány egyes fordulatai – például az „oldják meg, és kész” – inkább toporzékolásra emlékeztetnek, mint megformált álláspontra.

A feszültséget a két hónapja uberező sofőr is látja. Múlt héten az volt a hír, hogy az egyik nagy társaság arra buzdítja a taxisokat, hogy a felismerhetően Uber-kocsiként közlekedő autókat fotózzák le napközben. Lehetőleg úgy, hogy a rendszámuk is látsszon. A felismerést segíti, hogy ha nincs utasa egy Uber-kocsinak, akkor a cég logója viszonylag nagy betűkkel jelenik meg a telefon kijelzőjén.


Nem tudom, mi lesz a folytatás. Mindenki vigyen magával baseballütőt is?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy egy ilyen fényképes adatbázis mire jó. A reggeli, csak jövedelemkiegészítés miatt uberező vezetőmet nem aggasztotta túlzottan, hogy lefényképezhetik. Erről már a dugómentes Árpád hídon volt szó, ahol egyáltalán nem látszott, hogy bárki is demonstrálna a városban.

A taxisok tiltakozásának először a körúton volt nyoma, de ott sem a kötelezően besárgított autókat lehetett látni. A rendőrök zárták le azokat az utcákat, ahol a tiltakozók vonulni fognak.


Ennek azok az autósok fognak igazán örülni, akik ma harminc százalékkal lassabban érnek célhoz

– mondta a sofőröm.


Ez a jóslat viszont egyelőre nem jött be: a körút ugyanolyan gyorsan haladt, mint bármelyik reggel. Már csak arról beszéltünk pár mondatot, hogy van taxis a sofőröm ismerősei között. Vitatkoznak is egy ideje, de még nem találták meg a középutat.