Egy tucat halott és 32 ezer menekülő: Goni tájfun a Fülöp-szigeteken

Fotó: AFP / JJLandingin

-

További 12 ember pedig eltűnt a Goni tájfun utáni esőzésekben.


A Goni névre keresztelt tájfunt kísérő heves esőzések következtében sárlavina zúdult le egy hegyi falura a Fülöp-szigetek északi részén, és több bányászt maga alá temetett.Noha a keresésben a bányászok munkatársai mellett több mint száz rendőr vesz részt, a hatóságok szerint egyre kevesebb rá az esély, hogy túlélőket találnak pedig tizenkét embert még eltűntként tartanak számon.


A legalább ezer lakóépületet romba döntő tájfun miatt több mint 32 ezer ember kényszerült otthona elhagyására – közölte a katasztrófavédelmi szolgálat vezetője. Az ország északi részén számos repülőjáratot töröltek.

A tájfun időközben északkelet felé elhagyta a Fülöp-szigeteket, és az előrejelzések szerint 24 órán belül eléri Japán partjait. A vihar szele helyenként meghaladja az óránkénti 170 kilométeres sebességet.

A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013 novemberi Haiyan tájfunnak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, s több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak vagy megrongálódott a házuk.