Egy térképen nézheti meg négyezer év csatáit

-

Az összes csata nem is szerepel, mert néhány ütközethez nincs elég pontos hely vagy időadat, de így is csodálatos.


A Wikipédia adatbázisából és az DBpedia adataiból épített remek háborús térképet a holland LAB1100 fejlesztőcég. A térképnek sajnos nincs keresőfelülete, ezért az egyes összecsapásokat csak akkor fogja megtalálni, ha profin eligazodik egy vaktérképen, vagy nagyon türelmes. A nagyítható, mozgatható vizualizáció azonban még ennek ellenére is nagyon tanulságos szétnézni rajta.


Vigyázzon, görgetésre zoomolódik


A Wikipédiából kinyert első adatbázisban csak 410 olyan csata volt, aminek a helyét és az idejét is meg lehetett elég pontosan határozni. A maradék 7600 ütközetnél valami hiányzott a térképes ábrázoláshoz. Ezt az adatbázis 2657 eleműre sikerült felduzzasztania a csapatnak. A térképet felfedező Múlt-kor történelmi oldal szerint a magyar adatok is hiányosnak tűnnek. A nándorfehérvári csata például nem került be az adatbázisba.


A teljes adatbázis letölthető és módosítható. Fel lehet rajzolni vele egyes hadjáratokat, háborúkat vagy akár hadvezérek mozdulatait is. Az utóbbiból készült egy kisebb próbatérkép is, ami az amerikai polgárháború csatáit jeleníti meg néhány résztvevő életét követve.