Egy terhes nőt és egy kisgyereket ölt meg az izraeli légicsapás

-

Az izraeli légierő csapást mért a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveres szárnyának állásaira vasárnapra virradó éjjel, miután a Gázai övezetből három rakétát lőttek ki Izrael területére. A válaszcsapásban a jelentések szerint egy terhes nő és kisgyermeke életét vesztette.


Az izraeli fegyveres erők közleménye szerint a légierő a Hamász két fegyverraktára ellen intézett támadást Gázában. Szemtanúk és a gázai egészségügyi hatóságok szerint a csapások következtében összedőlt egy, a Hamász állásával szomszédos lakóház is, és maga alá temetett egy 30 éves terhes nőt és hároméves kislányát. Egy ötéves fiú és egy férfi megsebesült a támadásban.


Az izraeli hadsereg egy szóvivője közölte, a légicsapás választ volt arra, hogy a Gázai övezetből az éjjel három rakétát lőttek ki izraeli területre. Ezek közül kettő nyílt területre zuhant, egyet pedig az izraeli légvédelmi rendszer hatástalanított. Károkat és sérüléseket nem okoztak a támadások.

Vasárnap reggel egy paleszin nő robbantott fel egy autójába rejtett pokolgépet Ciszjordániában. A merénylő életveszélyesen, egy izraeli rendőr könnyebben megsérült. Szemtanúk szerint a palesztin nő egy Maálé Adumimhoz közeli úton hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor egy rendőr feltartóztatta a járművét. A bomba enyhén megsebesített az izraeli rendőrt, és életveszélyes sérüléseket okozott a terroristának. Mindkettőjüket egy jeruzsálemi kórházba vitték.


Mindeközben John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon aggodalmát fejezte ki az izraeli–palesztin konfliktus ismételt elmérgesedése miatt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, és mindkét politikust arra szólította fel, hogy a mihamarabb állítsák helyre a nyugalmat.

Az elmúlt 12 napban négy izraeli és 22 palesztin vesztette életét az erőszakhullámban. Palesztinok tizennégy alkalommal követtek el késes támadást izraeliek ellen, a támadók közül hetet öltek meg a hatóságok. Több mint egy tucat palesztin halt meg a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokban.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász vezetője pénteken üdvözölte és egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot, és „az intifáda erősítésére és fokozására” szólított fel. A héten a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád mozgalom is intifádára hívott fel.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.