Egy társaságibb cápának akár 17 legjobb barátja is lehet

Fotó: FILES / YOSHIKAZU TSUNO

-

A homoki tigriscápa pont olyan, mint az emberek: nyáron a sekély vízben bulizik a haverokkal, a hideg tél végére viszont látni se akar mást.


A cápákat valahogy soha nem szokták társasági lényként ábrázolni - talán csak a Cápali és Cápeti rajzfilm a kivétel. A filmekben inkább magányos, fenyegetően úszó cápák szoktak szerepelni, jellemzően nagyzenekari kísérettel.

A University of Delaware egy éven keresztül tartó megfigyelése alapján a cápákról, legalábbis a csoport által vizsgálat homoki tigriscápákról alkotott képünk nagyrészt téves. Azt eddig is tudták a tengerbiológusok, hogy a nyarat a Delaware-öböl sekély vizeiben töltik, a többi évszakról, amelyet az óceán mélyebb részein töltenek a homoki tigriscápák, jóval kevesebbet tudtak.


Alig tudtunk valamit eddig a homoki tigriscápák viselkedéséről


A csoport hangalapú azonosítóval látott el több mint háromszáz állatot, amelyek mozgását egy egész éven át követték. A cápák magányos életformájára utaló vizsgálatok mesterséges körülmények között, elkerített területen és laboratóriumban zajlott. Az óceánban azonban vadul szomszédolnak a cápák. Az első két kiértékelt adatsor azt mutatja, hogy az állatok kétszáznál is több fajtársukkal találkoztak, emellett néhány más cápafajt tagjaival is kapcsolatba kerültek. A homoki tigriscápák társas viselkedése a megfigyelési időszaktól függ: vannak időszakok, amikor csoportokban mozognak, tél végén és kora tavasszal viszont nem keresik egymás társaságát.

A kutatók azt is figyelték, hogy hány legjobb barátja van az egyes cápáknak. Azokat az állatokat sorolták ebbe a kategóriába, akikkel húsznál is többször találkoztak az év során. Az egyes számú - amúgy is kevésbé társaságkedvelő - cápa hét másik egyeddel ápolt szorosabb kapcsolatot, a másik állatnak azonban 17 legjobb barátja volt.


Az akváriumban teljesen máshogy viselkedik, mint az óceánban


"Ha egy csoport részeként élsz, az jelenhet védelmet, a csoporttagsággal együtt járó információ megosztást is. De ha nagy a verseny az élelemért és a társakért, akkor már nem éri meg a csoporthoz tartozni. Ilyenkor elhagyják a csoportot és magukban folytatják az életet" - mondta Haulsee.

Az adatok további feldolgozásától azt várják a kutatók, hogy megtudják, családokban élnek-e a homoki tigriscápák vagy a hasonló korú és nemű állatok alkotnak-e csoportokat. A cápák kedvelt helyeinek feltérképezése, amelyre az adatbázis szintén alkalmas, pedig segíthet a tengeri ökológiában fontos szerepet játszó, veszélyeztetett ragadozó megmentését.