Egy szűk körön kívül zajos lehet a kampány

Fotó: Europress/AFP/Getty Images/Topical Press Agency / Europress/AFP/Getty Images/Topical Press Agency

-

A mostani az első választás, amikor már nincs kampánycsend, így azt megsérteni sem lehet. A szavazóhelyiségek közelében azonban továbbra sem szabad kampányolni.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) részletes iránymutatást adott ki a szabályokról. Ez semmire nem kötelezi a választási bizottságokat, de egy esetleges jogvita során előre jelzi a NVB álláspontját. Hol tilos a kampányolás?

  • A szavazóhelyiségben, az épületben, ahol a szavazóhelyiség van és az épület bejáratától számított 150 méteren belül.
  • Ha egy 200 méterre álló autóból kiabálnak megafonba, azt nem hallhatják a körön belül. A lényeg, hogy a bejárattól számított 150 méteren belül nem lehet látható vagy hallható a választói akaratot befolyásoló tartalom.
  • A korábban elhelyezett plakátokat nem kell eltávolítani. Folyamatosan vagy rendszeresen nem szabad plakáttal díszítve le-fel autózni. Egyszer-kétszer azonban még nem tilos.
  • A 150 méteres körön belül várakozni sem szabad felplakátolt járművel. A buszok, villamosok, trolik és hévek viszont kivételek.
  • A szavazóhelyiségben nem helyezhető el pártszimbólum, a választási szervek tagjai nem viselhetnek párthoz köthető ruházatot, és persze nem is használhatnak vagy osztogathatnak olyan tárgyakat, amelyeken pártszimbólum van, vagy valamelyik párthoz köthető.
  • A külföldi szavazásnál mások a szabályok: a NVB iránymutatása szerint a tilalom csak a külképviseletre, illetve az általa biztosított egyéb helyiségre vonatkozik.