Egy szomáliai menekültet is beválasztottak a parlamentbe Minnesotában

-

Ilhan Omar 34 éves demokrata politológus könnyedén győzte le republikánus ellenfelét.


Az egyesült államokbeli Minnesotában egy Szomáliából származó volt menekültet választottak meg képviselőnek a helyi parlamentbe.

Ilhan Omar 1982-ben született a kelet-afrikai Szomáliában, és 1991-ben, a polgárháború kitörésekor kényszerült szüleivel együtt elhagyni hazáját. Négy évig éltek egy kenyai menekülttáborban, és a család 1995-ben kapott lehetőséget, hogy letelepedjen az Egyesült Államokban.

A fiatal nő már az észak-dakotai állami egyetemen diplomázott, és politikatudománnyal, közösségszervezéssel, és a minnesotai oktatási tárcánál gyermekélelmezéssel foglalkozott. Ő lett az első szomáliai és muszlim nő az Egyesült Államokban, akit törvényhozóvá választottak.

A Kanadával határos Minnesota államban meglehetősen jelentős a kelet-afrikai, és ezen belül is a szomáliai közösség lélekszáma, becslések szerint 25-30 ezer lelket számlál. A férjével és három gyermekével Minneapolisban élő Ilhan Omarnak tavaly óta négyszáz önkéntes segített a kampányban, több mint százezer helybélihez kopogtattak be, és sokan adakoztak is a kampányára, volt, aki egyetlen dollárt, de akadt, aki ezer dollárt adott. Omar könnyedén győzte le republikánus ellenfelét. Megválasztása után azt ígérte:


„megsokszorozzuk a szeretet szavait a gyűlölet diskurzusával szemben”.