Egy szeméttelepen kerültek elő a portugál inkvizíció zsidó áldozatai

-

A portugál inkvizíció tucatnyi zsidó áldozatának csontvázait találhatták meg a kutatók egy hajdani szeméttelepen.


A szakemberek a Lisszabontól 135 kilométerre keletre fekvő Évorában, az inkvizíció egykori telepén bukkantak rá a maradványokra. A területet 1568 és 1634 között használták.


A három férfi és kilenc nő tetemét „háztartási hulladékhoz hasonlóan dobták annak idején a szeméttelepre" mindenfajta temetési szertartás vagy síremlék nélkül, a csontvázak kitekeredve hevertek a talajon" - számoltak be a kutatók a Journal of Anthropological Archaeology című folyóirat szeptemberi számában.

A portugál inkvizíciót 1536-ban hozták létre. Leggyakoribb vádja a tiltott zsidó szokások gyakorlása volt. Az inkvizíció több száz zsidót égetett meg máglyán és tartott embertelen, halált okozó körülmények között a börtöneiben. A tisztességes temetést megtagadták a zsidóktól.

A szakemberek szerint ugyanakkor képtelenség biztosra mondani, hogy a feltárt csontok valóban zsidó emberektől származnak. Az ásatási munkálatokat 2007 és 2008 folyamán végezték az inkvizíció egykori épületének helyreállításakor. Az évorai és a coimbrai egyetem munkatársai szerint mostanáig mindössze a terület 12 százalékát vizsgálták át.