Egy szaúdi férfi robbantott pénteken a kuvaiti mecsetben

Fotó: MTI/EPA / Raed Kutena

-

Egy szaúdi állampolgár, Fahd Szulejmán Abdel Mohszen al-Kabaa volt az, aki pénteken Kuvaitvárosban öngyilkos merényletet követett el egy síita mecsetben. Tette 27 halálos és 227 sebesült áldozatot követelt. Sofőrjét azóta letartóztatták.


Az asz-Szádik imámról elnevezett síita mecsetben elkövetett pénteki támadást az Iszlám Állam vállalta magára egy szombati közleményében. A szunnitákból álló dzsihádista szervezet eretnekeknek tartja a síitákat.


A minisztérium közleménye szerint a feltételezett merénylő, Fahd Szulejmán Abdel Mohszen al-Kabaa péntek hajnalban érkezett repülőgéppel Kuvaitba. A hatóságok letartóztatták azt az embert, aki feltehetőleg autón a mecsethez vitte al-Kabaát, és azt a kuvaiti állampolgárságú embert is, akinek a házában a sofőrt megtalálták. A sofőr illegálisan tartózkodott Kuvaitban - tették hozzá, de az ő állampolgárságát nem közölték. „A nyomozás első eredményei alapján a ház tulajdonosa a deviáns gondolkodás egyik támogatója" - írta a minisztérium. A deviáns jelzőt a Perzsa-öböl térségében gyakran al-Kaida iszlamista terrorhálózat tagjaira használják.Szombaton bejelentették a kuvaiti hatóságok, hogy az üggyel kapcsolatban 18 embert vettek őrizetbe gyanúsítottként, de az nem derült ki, hogy a sofőr és a háztulajdonos már akkor közöttük volt-e.


Az Iszlám Állam szombati közleményét a dzsihádisták nemrég felbukkanó szaúdi szárnya, a Vilájat Nadzsd adta ki. A Vilájat Nadzsd (Nadzsd tartomány) a szaúdi fővárost is magába foglaló régió neve. Ez a szárny jelentette be két olyan robbantásos merénylet elkövetését, amelyeket május végén hajtottak végre egy-egy Szaúd-arábiai síita mecsetben. A Viláját Nadzsd akkor számos hasonló robbantást „ígért", felszólította a szunnita többségű Szaúd-Arábia lakóit, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, és fordítsanak hátat a szaúdi vezetésnek, amely „letért az iszlám vallásjog diktálta útról".