Egy sebész indul a republikánus elnökjelöltségért

-

A sziámi ikreket a világon elsőként szétválasztó Ben Carson idegsebész is beszállt a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelembe. Ő eddig a negyedik, de jöhet még Bush testvére is. Cuba Gooding Jr. egyszer eljátszotta egy tévéfilmben.


A 63 éves orvos vasárnap egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy indul az elnökjelöltségért, hivatalosan hétfőn jelenti be szülővárosában, Detroitban.

Ben Carson volt az első, akinek fejüknél összenőtt sziámi ikreket sikerült szétválasztania. A szakember 29 évig vezette a baltimore-i Johns Hopkins Children's Center gyermek-idegsebészeti részlegét, ma már nem praktizál. 2009-ben tévéfilm készült róla Cuba Gooding Jr. főszereplésével, lent tekinthető meg teljes egészében.Ő az első fekete bőrű a Republikánus Párt 2016-os elnökjelöltségért indulói között. Carsont az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom kedvenceként tartják számon, alacsonyabb adókat szeretne, hitbéli meggyőződése alapján ellenzi a terhesség-megszakítást és az azonos neműek közötti házasságot, és élesen bírálja Barack Obama elnök egészségügyi reformját.

Eddig három vetélytársa van, Marco Rubio floridai, Ted Cruz texasi és Rand Paul kentuckyi szenátor. A várakozások szerint Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök fivére is nemsokára bejelenti indulási szándékát.

A Demokrata Pártban Hillary Clinton volt külügyminiszter, New York-i szenátor és egykori First Lady számít a legesélyesebbnek arra, hogy 2016-ban pártja jelöltje legyen az elnökválasztáson.