Egy robbanószerkezetet is találtak Manhattanben

-

New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket.


Rendőrségi források később közölték, hogy a manhattani robbanás után a környék átkutatása során találtak egy "másodlagos eszközt" is. Több amerikai forrás szerint is a szerkezet egy kukta, amelyhez egy mobiltelefont erősítettek, és vezetékek lógnak ki belőle.
A 2013-as bostoni robbantásokat is hasonló eszközökkel követték el. Dzsohar és Tamerlan Carnajev kuktákat raktak meg robbanószerrel, és azokat hozták működésbe időzítőkészülékekkel. A robbantásos támadásban hárman meghaltak és 260-an megsebesültek.

Bill de Blasio, New York polgármestere a Chelsea negyedben történt robbanás helyszínén közölte: a robbanás "szándékos cselekedet" következménye volt, ám pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy terrorista akcióról volna szó. Hangsúlyozta azt is, hogy New Yorkban nincs terrorfenyegetettség, a város semmiféle erre figyelmeztető jelzést nem kapott az illetékes hatóságoktól.

James O' Neill, a New York-i rendőrség vezetője a robbanás helyszínén szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelek szerint nem terrorakció történt, bár a vizsgálatok még nem zárultak le. Azt már kizárták, hogy gázrobbanás történt.

New Yorkban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, annál is inkább, mert hétfőn kezdődik az ENSZ székhelyén a világszervezet közgyűlésének ülésszaka.