Egy ritka és nagyon értékes Beatles-hanglemezt árvereznek el

Fotó: AFP

-

Különleges Bealtes-relikviára licitálhatnak az érdeklődők egy márciusi aukción. Az 1962-es hanglemezen Brian Epstein kézírása is rajta van.


A Till There Was You és a Hello Little Girl című számokat tartalmazó korong több mint ötven éven át hevert gondosan becsomagolva Les Maguire, a liverpooli Gerry and the Pacemakers nevű banda egykori billentyűsének padlásán. Maguire szerint ez a felvétel „robbantotta ki a Beatles sikerét”. A korong értékét csak növeli, hogy a hanglemezen a Beatles menedzserének, Brian Epsteinnek a kézírása látható.


Szakértői becslések szerint a lemez tízezer font (3,9 millió forint) körüli áron cserélhet gazdát a warringtoni Omega Auctions március 22-i aukcióján, ugyanakkor nehéz pontos összeget mondani, mivel különlegesen ritka tételről van szó. Az aukciót az interneten fogják közvetíteni, hogy a világ minden tájáról lehessen licitálni.


McCartney-ék a londoni Oxford Streeten rögzítették a Till There Was You című számot – a dalt Meredith Willson írta 1957-ben, és címét Epstein hibásan, „Til There Was You” formában körmölte fel a lemezre –, hogy a felvételt átadják az EMI kiadónál dolgozó George Martinnak egy lemezszerződés reményében. A dal Paul McCartney & The Beatles produkciójaként van feltüntetve a lemezen.


A korong másik oldalán lévő Hello Little Girl (pontosabban Epstein szerint „Hullo Little Girl”) című szám John Lennon & The Beatles produkciójaként szerepel – írja a BBC News.

A Merseyside megyei Formbyban élő 74 éves Maguire a hanglemezt Epsteintől kapta 1963-ban, miután Martin visszaadta neki a felvételt. „Sosem kedveltem igazán az emléktárgyakat, de úgy tűnik, az emberek szeretik őket” – mondta a zenész. Hozzátette: „Nekem nincs szükségem rá, ezért odaadtam az unokámnak, aki házat szeretne vásárolni, miután letette a könyvelői vizsgát. Remélem, jó áron fog elkelni.” Kezdeti ellenállása után Martin végül visszarendelte McCartney-ékat, akik aztán leszerződtek a kiadóval.