Egy régi barátomat várom vacsorára – 25 éves A bárányok hallgatnak

Forrás: Archives du 7eme Art

-

1991. február 14-én került mozikba Amerikában minden idők legsikeresebb pszichothrillere, A bárányok hallgatnak. Azért Valentin-napon mutatták be, mert Jonathan Demme rendező szerint tökéletes randifilm. Összeszedtük a 25 legérdekesebb sztorit a filmmel kapcsolatban, és jó chiantit ajánlunk hozzá.


Gene Hackman megijedt

Gene Hackman volt az első, aki lecsapott Thomas Harris regényének jogaira. Ő szerette volna rendezni a filmadaptációt, és Hannibal Lectert is eljátszotta volna. Hackman hosszan gondolkodott, belefér-e az imázsába egy ilyen rémisztő karakter – végül a lánya győzte meg róla, hogy rosszul járna a szereppel, ezért továbbadta a lehetőséget.


Gene Hackman és Willem Defoe mint FBI-ügynökök a Lángoló Mississippiben (1988)


Connery lett volna Hannibal Lecter

A film terve Jonathan Demme rendezőnél landolt, aki Michelle Pfeifferrel és Sean Conneryvel a főszerepben akarta megcsinálni a filmet. Mindkét színész elutasította az ajánlatot, mert túl sötétnek vélték a forgatókönyvet. Így került a képbe Jodie Foster és Anthony Hopkins. Demme-nek főleg Fosterrel volt problémája, pedig a színésznő nagyon szerette volna eljátszani Clarice Starlingot – korábban ő is meg akarta venni a regény jogait, de Gene Hackman gyorsabb volt. Foster állhatatosságával végül meggyőzte a producereket és Demme-et, hogy adják neki a szerepet.


Jodie Foster mint Clarice Starling


A tökéletes randimozi

A film már 1990 őszén kész volt, de az Orion stúdió nem akarta bemutatni, nehogy rontsa egy másik filmjük, a Farkasokkal táncoló esélyeit a mozipénztáraknál és a díjkiosztókon. Így végül 1991-ben, Valentin-napon mutatták be a filmet, mivel Jonathan Demme szerint tökéletes randimozi.


Oscar-történelmet írt

A februári premier ellenére az Amerikai Filmakadémia egy évvel később is emlékezett a filmre. Meglepetésre A bárányok hallgatnak nyerni tudott az öt legfontosabb kategóriában: a legjobb film, rendezés, férfi és női főszereplő, illetve adaptált forgatókönyv díját is besöpörte. Az Oscar történetében ezenkívül csak két másik film, az Ez történt egy éjszaka (1934) és a Száll a kakukk fészkére (1975) nyerte el mind az öt díjat.Szörnyet teremtett

Rendre előkerül A bárányok hallgatnakkal kapcsolatban, hogy ez az egyetlen horror, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart. A műfaji besoroláson lehetne vitatkozni – inkább pszichothrillerről van szó, mint horrorról –, Hannibal Lecter viszont kétségtelenül a legemlékezetesebb filmes szörnyetegek között tartható számon.


Minden idők legjobb gonosza

Az Amerikai Filmintézet 2003-ban Hannibal Lectert választotta minden idők legjobb filmes gonoszának. A második Norman Bates lett a Psychóból, de Darth Vader is felfért a dobogóra.


hannibal lecter


A Hannibal-sorozat

A bárányok hallgatnak a második történet, amelyben feltűnik az elmebeteg pszichiáter. Thomas Harris író összesen négy regényében, a Vörös sárkányban, A bárányok hallgatnakban, a Hannibalban és a Hannibal ébredésében szerepeltette a karaktert. Mindegyik könyvből készült filmváltozat, a Vörös sárkányból kettő is (Az embervadász, 1986; Vörös sárkány, 2002), ezenkívül Lecter saját tévésorozatot is kapott, amely szintén a Vörös sárkány karaktereire épít. Az évek során Brian Cox, Anthony Hopkins, Gaspard Ulliel és Mads Mikkelsen játszották el a figurát.


brian cox manhunter

Brian Cox mint Hannibal Lecter Az embervadászban


Ki játszott a legtöbb Hannibal-filmben?

Az egyetlen színészt, aki négy Hannibal Lecter-filmben is játszott, Frankie Faisonnek hívják. Nem csoda, ha nem ismerős a neve, Az embervadászban rendőrt, az Anthony Hopkins-os filmekben egy Barney nevű ápolót alakított.


frankie faison bárányok hallgatnak

Frankie Faison A bárányok hallgatnakban


Báránysültek, pornó, Cartman

Naná, hogy egy ennyire híres filmnek több paródiája is készült. Magyarországon A báránysültek hallgatnak a leghíresebb, amelyhez minden igényt kielégítő szócikket írt egy ismeretlen művész a magyar Wikipédián. De létezik egy Silence! című musicalparódia, valamint pornóváltozat is, Cartman pedig a South Parkban kérte meg ismerőseit, tegyék már bele végre a flakont a vödörbe:A bevált recept

Thomas Harris ugyanazt az alaphelyzetet használta A bárányok hallgatnakban, mint korábban a Vörös sárkány esetében: egy ambiciózus nyomozó felkeresi Hannibal Lectert, hogy a segítségével elkaphasson egy bestiális sorozatgyilkost, a Vörös sárkányban a Fogtündért, A bárányok hallgatnakban Buffalo Billt. Hiába az elővigyázatosság, Lecter mindkét történetben a saját céljainak megfelelően manipulálja a főhősöket.


Lecter nem visszahúzódó típus

A bárányok hallgatnak talán leghíresebb jelenete Clarice és Lecter első találkozása a börtönben. Anthony Hopkins ötlete volt, hogy Lecter vigyázzban állva várja a nyomozót – szerinte ez sokkal nyugtalanítóbb, mint ha az árnyékban ülne, Lecternek ugyanis esze ágában sincs rejtőzködni.


Silence Of The Lambs, The

Anthony Hopkins


Szép, nagy szemű bab

Ugyanitt hangzanak el a film legemlékezetesebb mondatai:


Egyszer egy népszámláló ki akart kérdezni. A máját ettem meg, szép,
nagy szemű babbal, és jó chiantit ittam rá.

Hopkins állítása szerint a 2001: Űrodüssziea szuperszámítógépétől, HAL-9000-től kölcsönözte nyugodt, kimért hanghordozását, az idézett mondatok utáni hátborzongató szürcsölést pedig Lugosi Bélától hallotta a Drakulában. A magyar szinkronban Sinkó László csodálatos alakítását hallhatjuk.Érzem a pinád szagát

Ezt a filmet senki sem a humoráért szereti, pedig Hannibal Lecternek van néhány nagyszerű poénja. Rögtön első találkozásuk alkalmával sikerül zavarba hoznia Clarice-t, miután a nőnek ocsmányul beszól egy másik rab:


– És most feleljen: mit mondott magának Meeks, az a tudathasadásos odaát? Ugye súgott valamit? Szóval mit súgott?
– Azt mondta, „érzem a pinád szagát”.
– Értem. Én magam nem érzem.

Majd Lecter mélyen beleszippant a levegőbe.


Silence Of The Lambs, The

Anthony Heald és Anthony Hopkins


Az FBI sztárügynöke volt a minta

Az FBI viselkedéskutató részlegének vezetője, Jack Crawford szintén Thomas Harris regényeinek visszatérő szereplője. Az író John Douglasről mintázta a karaktert, aki valóban az FBI profilalkotással és kriminálpszichológiával foglalkozó ügynöke volt, mielőtt népszerű bűnügyi nonfiction regényeket kezdett írni. Ezekből jó pár magyarul is megjelent, biztos, hogy mindenkinek van egy sorozatgyilkosok iránt érdeklődő férfirokona, aki olvasta őket.


Silence of the Lambs, The (1991)

Scott Glenn és Jodie Foster


Ezért ért egyet Scott Glenn a halálbüntetéssel

A bárányok hallgatnakban Scott Glenn játssza Crawfordot, aki John Douglasszel is találkozott a forgatás előtt. Douglast saját bevallása szerint idegesítette Glenn liberalizmusa, ezért lejátszott neki egy bizonyítékként tárolt felvételt, amelyen egy kamaszlány könyörög a kínzóinak, hogy öljék meg végre. Állítólag Glenn egy perc után sírva fakadt a felvételt hallgatva, és azóta halálbüntetés-párti.


Tényleg az FBI-nál forgattak

Az FBI szerette volna, hogy minél több nő jelentkezzen hozzájuk, ezért megengedték a stábnak, hogy az akadémiájukon forgathassanak. Úgy vélték, Clarice Starling vonzó példakép lesz a fiatal lányok számára. A nyitójelenetben látható, az FBI-akadémia területén álló tábla („KÍN. GYÖTRELEM. FÁJDALOM. EZ A JÓ.”) a valóságban is ott van, nem a produkciós tervező tette oda.


bárányok hallgatnak

Clarice Starling edzésben


Sikerült-e Clarice terápiája?

A film felfogható egy sikeres pszichoterápiás folyamat történeteként is, amelyben Clarice Hannibal Lecter segítségével tudja feldolgozni gyerekkori traumáit és szorongásait. Erre utal a cím, ahogy a befejezés is, mikor a szökésben lévő Lecter Clarice-t kérdezi, „hallgatnak-e már a bárányok”.Corman házi rendezőjéből Oscar-kedvenc

Jonathan Demme ezzel a filmmel vált „komoly” rendezővé, pedig már a ’70-es évek elejétől dolgozott. Eleinte Rogar Corman produceri felügyelete alatt rendezett független filmeket – köztük a Caged Heat című, klasszikus nőibörtön-filmet –, majd egymás után több romantikus vígjátékot is készített. A bárányok hallgatnak után két évvel a szintén nagyon sikeres Philadelphiával tért vissza, azóta viszont ritkábban csinál nagyjátékfilmet. Tavaly a Dübörög a szív című zenés vígjátékot rendezte Meryl Streeppel, amelyet nálunk is bemutattak. Demme tavaly nyáron jelentette be, hogy rákos beteg.


jonathan demme

Jonathan Demme tavaly a Velencei Filmfesztiválon


Horrorrendezők is beugrottak

Két legendás horrorrendező is játszik A bárányok hallgatnakban. Az egyikük Rogar Corman, Jonathan Demme mentora, aki az FBI igazgatójaként tűnik fel. Az a szakállas fickó pedig, aki jelen van Clarice és Lecter utolsó találkozásánál, nem más, mint George A. Romero, Az élőhalottak éjszakája és a Holtak hajnala rendezője.


bárányok hallgatnak

Jobbra hátul George A. Romero


Friedkintől az Elemi ösztönig

A pszichothriller műfaja igazán a ’80-as években vált népszerűvé olyan filmek nyomán, mint a William Friedkin rendezte Portyán, a Henry – Egy sorozatgyilkos portréja vagy a Kék bársony. A trend A bárányok hallgatnakkal ért a csúcsra, utána, a ’90-es évek elején viszont inkább a szexszel dúsított erotikus thrillerek váltak népszerűvé a műfajban, mint amilyen az Elemi ösztön is.


Henry - Portrait Of A Serial Killer

Michael Rooker a Henry – Egy sorozatgyilkos portréja című filmben


Buffalo Bill nem is öl meg senkit

A bárányok hallgatnak főgonosza Buffalo Bill, akit három valós sorozatgyilkosról mintáztak: Ted Bundyról, aki ugyanúgy kért segítséget az áldozataitól, mielőtt elkábította volna őket, mint Bill; Gary Heidnikről, aki szintén gödörben tartotta fogva az embereket; és Ed Geinről, aki lenyúzta áldozatai bőrét. Buffalo Bill egyébként senkit nem öl meg a vásznon, ellentétben Hannibal Lecterrel.


Silence Of The Lambs, The

Ted Levine mint Jame Gumb, alias Buffalo Bill


A melegek és a transzneműek kiakadtak

A legtöbben a homoszexualitás, illetve a transzneműség démonizálása miatt támadták a filmet, Buffalo Bill ugyanis előszeretettel illegeti magát nőként, az FBI pedig annak alapján ered a nyomába, hogy egyszer nemváltoztató műtétre jelentkezett. Jonathan Demme értelmezésében viszont a karakter nem meleg vagy transznemű, csak annyira utálja magát, hogy minden eszközzel más emberré akar válni.


Megfagytak a halálfejes lepkék

Bill kedvenc rovarjai a halálfejes lepkék, de mikor a stáb ilyeneket hozott a forgatásra, egyszerűen megfagytak. Ezért másik lepkefajt használtak, a lepkékre pedig „jelmezt”, festett műkörmöket ragasztottak. Emiatt viszont a kelléklepkék nem tudtak repülni, mert túl nehéz volt a megszilárdult ragasztó. A találékony kellékesek végül úgy oldották meg a problémát, hogy madzagra kötötték és marionettbábuként mozgatták a lepkéket, így olyan volt, mintha repkednének.


Silence Of The Lambs, The

Halálfejes lepke A bárányok hallgatnak plakátján


Nem lett volna meztelen tánc

A főgonosz híres, meztelenül előadott tánca nem szerepelt a forgatókönyvben, a Buffalo Billt játszó Ted Levine viszont emlékezett rá a regényből, és mindenképp meg akarta csinálni. Felvétel előtt viszont alaposan leitta magát, olyan megrázó volt számára a jelenet.A kutyának se kell Buffalo Bill háza

Buffalo Bill háza egy Pittsburgh közelében található ingatlan, amelyet a tulajdonosai évek óta próbálnak eladni – sikertelenül. Pedig a házhoz nem is tartozik olyan pince, mint a filmben, ahol Bill rejtegeti az áldozatait. Ha valakinek van rá hetvenmillió forintja, most is megveheti.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!