Egy ravasz indonéz ellopta az IKEA nevet a svéd cégtől

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

Kérvényezte a névhasználati jogot, és mivel az IKEÁ-nak akkor épp évek óta nem volt áruháza Indonéziában, meg is kapta.


Az IKEA elvesztette a névhasználati jogot Indonéziában, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött, az egy helyi vállalkozást illet, írja a Guardian. Az indonéz rattanbútor-gyártó Ratania Khatulistiwa 2013-ban kérvényezte az IKEA név használatát, ami állítása szerint az Intan Khatulistiwa Esa Abadi rövidítése.

A bíróság most neki adott igazat arra hivatkozva, hogy bár a svéd cég 2010-ben regisztrálta magát, három egymást követő évben nem élt a névhasználati jogával, nem volt üzlete, így a helyi törvények szerint törölhető az adatbázisból.

Az indonéz cég 2014 közepén vitte bíróságra az ügyet, amikor a svéd IKEA elkezdte építeni első indonéziai áruházát Tangerangban. 2014 szeptemberében a helyi bútorvállalkozásnak adott igazat a bíróság, a svédek ekkor fordultak a legfelsőbb bírósághoz, ami most szintén ellenük ítélt.

A döntést májusban hozták, de csak most került nyilvánosságra. A három bíróból egy érvelt úgy, hogy a márkavédjegy-jogszabályok ebben az esetben nem érvényesek egy IKEA méretű cégre, ami sokkal nagyobb, mint a kérvény benyújtója, a Ratania.