Egy perc néma csend van az osztrák zenei toplisták élén

Fotó: AFP / JOE KLAMAR

-

Már megjelenése előtt internetes slágerlisták élére került az az egy perces néma csendet tartalmazó dal, amelyet Raoul Haspel osztrák előadó dobott piacra azért, hogy az emberek „békés és csendes módon” fejezhessék ki az osztrák és az európai menekültpolitikával kapcsolatos elégedetlenségüket.


A 35 éves művész száma az előrendeléseknek köszönhetően már csütörtökön éllovas lett az iTunes zeneletöltő portál ausztriai slágerlistáján, holott azon csak pénteken kezdték meg a forgalmazását, és az élbolyba került az Amazon webáruház ausztriai popzenei eladási listáján is, ahol pedig csak augusztus 28-tól lesz elérhető.


Schweigeminute (Traiskirchen) című szokatlan produkciójával a sokoldalú tehetségéről ismert osztrák művész „az osztrák menekültpolitika megrendítő csődje elleni békés, nyugodt” tiltakozásra hív fel és a bevételt teljes egészében a túlzsúfolt traiskircheni menekülttáborban élő, ezrével a szabad ég alatt éjszakázó migránsok támogatására ajánlja fel.

Raoul Haspel felháborítónak tartja, hogy


néhány percnyi autóútra Bécstől, ahol a világ egyik legjobb egészségügyi ellátása van, kisbabák a szabad ég alatt kénytelenek megszületni

Mint mondta, azért választotta a „csendes tiltakozás” módját, mert „az egyre hangosabbá váló vitában, amelyben mindenkinek oly határozott véleménye van, visszhangtalanok maradnak az érvek és a tiltakozások”, márpedig „akik a leghangosabban kiabálnak, azok a legkevésbé járulnak hozzá a megoldáshoz”.

Az egy perc néma csend 99 eurócentért tölthető le Ausztriában az iTunes és a Google Play Music online zeneáruházban, és 1,29 euróért az Amazon platformjáról.